Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

30. Mistrovství ČR

Vrcholná záchranářská akce roku, jubilejní 30. mistrovství ČR záchranných psů, proběhlo pod záštitou jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly za přítomnosti mnoha sponzorů, starostů několika obcí a senátora Tomáše Jirsy.


30. Mistrovství ČR
4.10.2010 15039x Zkoušky

Pořádající Jihočeská záchranná brigáda kynologů se svého úkolu zhostila podle hodnocení funkcionářů všech úrovní na jedničku. Akce umocněná i nečekaně krásným počasím tak po nervózních týdnech přípravy odměnila zodpovědné vedoucí jednotlivých úseků nejen hladkým průběhem bez nejmenšího škobrtnutí, ale celou škálou spolehlivých výkonů dospěla až ke slavnostnímu závěru, po němž následoval večírek se strhující atmosférou. Řízením osudu měli i čestní hosté štěstí na zhlédnutí těch nejlepších speciálů. Popolední los Jaroslava Sedláka přilákal ke startu více než třicítku pozorovatelů, takže významní představitelé Jihočeského kraje i s klíčovými sponzory mohli v reálu vidět, jak vypadá práce záchranného psa v praxi. V obou speciálech byla práce psů rozhodčími rozvržena do poměru 4:2, když v jednom nacházeli tři živé osoby (jedna ve výšce 3 m a dvě v hloubce 2 až 3 m) a jeden cadaver rovněž dva metry hluboko. Ve druhém speciálu byly dva cadavery, jeden pod povrchem a druhý ve výšce tří metrů. V tomto speciálu se navíc nacházela v nedobytném úkrytu i živá ochočená liška, která několik psů dost zajímala. Kromě běžných dýmajících ohňů se prohledávanými prostory stejně jako při cvicích poslušnosti nesly opakovaně velmi nepříjemné zvuky vuvuzel, známých z mistrovství světa ve fotbale. Podařilo se tedy s přihlédnutím k přísné regulérnosti soutěže vytvořit vysoce náročné prostředí, dobře imitující stavy po zemětřesení či jiných podobných katastrofách. Budovaný trenažér tak dokázal splnit požadavky i vysoce náročné ZPJ, podle níž v letošním roce mistrovství poprvé probíhalo. Hlavní rozhodčí Vladimír Kuchta tak ve svém hodnocení nenašel jedinou slabinu akce, kterou by bylo možno kritizovat. Výborná strava, pohodlné ubytování účastníků ve vytápěných bungalovech v Přední Výtoni a hlavně na minutu klapající akce všestranně zajištěná mimořádně obětavými pořadateli se staly devizami veskrze pozitivního hodnocení všemi zúčastněnými. Absolutorium si zaslouží i manažerské trio Petra Kučerová, Jana Šmídová a Katka Bezděková, kteří pod vedením Zdeňka Čmejrka měli průběh akce, promyšlené a vyladěné do nejmenších detailů, pevně ve svých rukou. Ani výkony jihočeské reprezentace nezklamaly. S vítězným australanem Crossem v čele, s útulkovým křížencem Assíkem na 3. místě s pohárem za nejlepší speciál, a s celkovým zajištěním nominace tří dalších účastí v mistrovství 2011 musí každý jihočeský záchranář nad dosaženými výsledky pocítit určitou hrdost.


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknou článek
Podobné články

    Pohár města Hluboké

    Na státní svátek 28.10.2009 se konal již 20. ročník Poháru města Hluboké podle ZZP1.

    Zkoušky

    Pohár ČEZ

    První ročník nové soutěže pod záštitou generálního partnera Jaderné elektrárny Temelín se stoprocentně vydařil.

    Zkoušky

    ČP v terénu 2011

    Pověstné jihočeské terény v okolí výcvikové základny Spáleniště se 9.7.2011 staly dějištěm Českého poháru v terénním vyhledávání.

    Zkoušky

    Zetkové jaro

    Během několika málo jarních týdnů složilo vstupní záchranářskou zkoušku ZZZ hned osm jihočeských psovodů.

    Zkoušky