Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

IRO atesty

Atestace záchranných psů IRO 2011 pro kontinent Evropy se konala v prvním listopadovém týdnu v Berlíně. Prvotní informace nebyly zcela kompletní, takže i sestavování reprezentace svazu bylo poněkud složitější.


IRO atesty
Jaroslav Sedlák 14.11.2011 9606x

Z ČR se zúčastnila dvě družstva, jedno z Ústecké a jedno z Jihočeské brigády. V prvním turnusu válčili Jihočeši ve složení Michal Svoboda (flat Norris), Pavel Troller (salašnice Arina) a jako náhradník zaskakoval na poslední chvíli Ruda Procházka (amstafka Bastyla). Měl nahradit bílého švýcara Cherokeho Hanky Gramanové, který si na poslední chvíli při tréninku ošklivě rozřízl tlapku. Takže Hanka se mohla zúčastnit pouze jako vedoucí družstva a případná tlumočnice. Sice žádný ze zúčastněných českých psovodů v letošním roce neuspěl, přestože jejich hodnoty, oceněné deseti rozhodčími z celého světa byly někdy těsně pod limitem, ale jejich poznatky z účasti společně s důkladnou analýzou rozhodčích mohou významně přispět k úspěchu v příštím roce. Především proto, že od loňského průběhu se do příštího roku podmínky velmi zásadně mění a vystupují do popředí i aspekty do současnosti poněkud opomíjené a brané pouze jako doplňkové. Nejde jenom o otázky Insaragu, znalosti slaňování, první pomocí pro člověka i pro psa, či některé další věci včetně vybavení, ale i o zásadní věc bezproblémové domluvy v angličtině, samostatnou práci psa a další požadavky. Vždyť i dotazníky pro zmiňované oddíly prověrek jsou psány výhradně anglicky. Není tedy divu, že návrh výcvikáře pro příští rok je zcela jednoznačný: provést širší nominaci půl roku předem a s nominovaným družstvem zahájit neprodleně speciální přípravu. Především vzhledem k tomu, že i práce se psy v sutinách je od požadavků zkoušky RH-TB velmi odlišná, je nutno psovody na ni dokonale připravit. Přicházet o vyšší hodnocení třeba z důvodu chybějících informací je vzhledem k velmi krátkému produktivnímu životu psa přece jenom velmi bolestné.


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknou článek
Podobné články

    Zlatá Samba

    Vítězkou letošního ročníku Mistrovství ČR záchranných psů se stala jihočeská Kateřina Hrkalová se svou Sambou Warrior Soul.

    Vítězové

    Sutinky v bývalém pivovaru

    Nedělní den jsme strávili na malé sutince ve vesničce Srlín. Torzo bývalého pivovaru nám poskytlo celkem slušný trénink pro všechny věkové kategorie.

    Nezařazeno

    Odchod šampiónky

    V neděli 10. 5. 2020 se naplnila životní cesta jedné velmi úspěšné feny, šampiónky ve výkonu záchranných psů Ariny Gasimy z Chlístova.

    In memoriam

    Andělské vedení

    Většina kolektivů si stěžuje, že na pracovní brigády není možné členy dostat, že přichází celá řada těch nejrůznějších důvodů a výmluv.