Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Jihočeské hvězdy

Poslední květnový den byl v Žatci již tradičně dějištěm souběžně probíhajících přeborů mládeže Junior Cup a Poháru prezidenta.


Jihočeské hvězdy
Jaroslav Sedlák 4.6.2014 3880x

Junior Cup prokázal velmi solidní výkony ve speciálech, mírnou slabinou se projevila disciplína poslušnosti. Není příliš lichotivé zjištění, že brigády patrně podceňují práci s mládeží, protože jistě by se našli další dorostenci, zvláště když je povolena i možnosti startu s půjčeným psem. O to potěšitelnější je již hattrickové vítězství Elišky Andělové s borderkou Stázkou bpp, o které se rozhodčí Vladimír Kuchta vyjadřoval velmi pochvalně. Při vědomí toho, že se jedná o letos teprve patnáctiletou reprezentantku, která může svým rivalům ještě tři roky ztěžovat cestu na stupně vítězů, nemají to potenciální soupeři rozhodně snadné. Každopádně však tato cílevědomá a houževnatá dvojice dělá skvělou vizitku instruktorům Jihočeské brigády.

V nejvyšším stupni sutinových prací ZZP3 se na vysněný post stupně vítězů prodrala loňská vítězka Českého poháru ve stejné kategorii, Jihočeška Jitka Smělá s kříženkou Bessy. Po menším zaváhání v prvním speciálu odvedly výbornou práci ve druhém s poslušností rovněž ve známce výborná. Velmi podobně se prezentovala i stříbrná Moravanka Jitka Ryšavá s borderkou Beauty, kterou přibrzdilo jen falešné značení v prvním speciálu. Je to obrovská škoda, protože tato jinak výborně pracující dvojice válčí s tímto problémem již delší dobu. Falešná značení jsou jedním z největších problémů lehce vzrušivých typů a stála již mnoho psovodů vítězný titul i na mistrovství. Třetí post obsadila velmi zaslouženě poctivě bojující fletka Ira domácí psovodky Petry Svobodové, které drželi palce všichni zasvěcení, kteří věděli, s jak vážným zdravotním problémem se fenka srdnatě vyrovnává. Bramborová medaile Zdeňka Čmejrka s ohařkou Omahou byla výsledkem menší přízně osudu, když v prvním speciálu mu časomíra ukončila intenzívní práci pouhé tři metry od posledního nenalezeného subjektu. Každopádně tato neustále se zlepšující fena ještě letos jistě ukáže své kvality. V poli poražených ze zúčastněné šestnáctky reprezentantů z celé republiky skončila řada velmi zkušených psovodů a známých jmen. Taková již je kynologie a zejména záchranářská, kde výsledek často visí výhradně na spolupráci, souhře a porozumění psovoda se psem. Zde nejsou cviky přesně nalajnovány jako v IPO, kde většinou předepsané cviky splní všichni a v pořadí se zhodnotí kdo přesněji. Práce záchranných psů má hodně odlišná kritéria, zejména v těch nejvyšších stupních výkonnosti. Určitě je však velmi důležité, že přes dílčí neúspěchy se ve startovním poli neobjevil žádný závodník, který by tam nepatřil. A pokud nedocílil více bodů, získal jistě cenné zkušenosti, které jsou k nezaplacení.


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknou článek
Podobné články

    Jihočeši bilancovali

    Každoroční bilanční členská schůze tradičně o první neděli v novém roce shrnula výsledky práce za uplynulý rok 2009.

    Vítězové

    Český pohár lavinářů

    Špičák na Šumavě se díky vynikajícím podmínkám, úzké spolupráci s Horskou službou a v neposlední řadě i obětavosti manželů Pospíšilových stal již ...

    Zkoušky

    Junior Cup 2011

    Vítězství je sice vždy nejsladčí, ale ani stříbro ve vzpomínkách není k zahození.


    Poslušnost WM FCI

    Záznam disciplíny poslušnosti družstev, jak je prováděna ve zkušebním řádu FCI.

    Videogalerie