Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Kynologické atesty MV - příprava

V rámci rozhodnutí JČZBK změnit stávající situaci, kdy brigáda nemá ani jednoho atestovaného psa s atestem IRO nebo MV se několik psovodů zúčastnilo akcí zaměřených právě na přípravu na atesty MV.


Kynologické atesty MV - příprava
Pavel Troller a Jana Šmídová 25.8.2016 3639x Atesty MV

Na začátku června jsme od Soni Šabacké z KZJ dostali pozvánku na seminář s kpt. Makešem z Krajského ředitelství PČR v Hradci Králové, který má v rámci policie na starosti právě zásahy při hledání pohřešovaných osob. Seminář byl zaměřen hlavně na to, jaké jsou dnes požadavky na práci psovoda a jeho psa při prohledávání terénu, proběhlo i několik simulovaných zásahů. Tyto požadavky se poměrně dost liší od požadavků obou našich zkušebních řádů. Večer jsme potom využili na získání dalších informací od Soni, která je nejen atestovaným psovodem, ale i jedním z posuzovatelů na atestech. Dostalo se nám tedy praktických rad a doporučení jak z pohledu posuzovaného, tak i posuzujícího.


V polovině července se pak tři psovodi zúčastnili na pozvání GŘ HZS instrukčně metodického zaměstnání pro již atestované psovody v jihočeských Borovanech. Celkem se ho zúčastnilo 16 psovodů se psy z různých organizací (Městská policie hl. m. Prahy, Svaz záchranných brigád kynologů, Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy, Sirius, Záchranná brigáda kynologů Jihomoravského kraje, Městská policie Ostrava, Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, Záchranný útvar HZS ČR). V teoretické části proběhla přednáška o genetice a čichu psa od Ing. Pince z ČZU, dále pak informace o způsobu fungování IZS a jeho financování. Praktická část byla koncipována jako několikahodinové pátrání po pohřešovaných osobách v okolí zatopených pískoven Cep 1 -3, včetně nočního hledání. 

Obě akce byly velice přínosné pro další přípravu na atesty a praktické zásahy a doufáme, že se jich příště budou naši psovodi moci zúčastnit nejen jako pozvaní hosté, ale jako právoplatní držitelé atestů MV. Ať se nám to totiž líbí nebo ne, jsou dnešní legislativní požadavky na záchranářské psy takové, že bez jejich získání čeká brigádu jen další ubývání praktických nasazení, již dnes tak smutně sporadických.

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1096902795-studio-6/216411010100825 

( od 83 minuty ;-) )

Další akcí je IMZ pro držitele i žadatele kynologického atestu S a P, kterého se v termínu od 24. - 27. 8. 2016 účastní i naši na atesty řádně přihlášení psovodi: Zdeněk Čmejrek, Pavel Troller, Radek Anděl a Jitka Tomanová se svými čtyřnohými parťáky. Přejeme všem, aby se dobře připravili a podařilo se jim následně složit atesty :-) 


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknou článek
Podobné články

    Atesty na Spáleništi

    Na začátku května poskytla výcviková základna Spáleniště své zázemí a přilehlé lesní porosty pro pořádání kynologických atestační zkoušek ve specializaci ...

    Atesty MV

    Další splněný atest

    Ve čtvrtek 6. 4. 2017 se podařilo Katce Sojkové se svou fenkou Aishee splnit sutinový atest MV. Po úspěšném denním speciálu pokračovali do nočního z 10-ti ...

    Atesty MV

    Atestovaný Dítů Daimee Moravia

    Ve čtvrtek 26. května 2022 byla na atestační zkoušce HZS ČR v Božím Daru ve specializaci plošného vyhledání úspěšná další jihočeská dvojice - Radek Anděl s ...

    Atesty MV

    Další splněný atest!

    Jihočeská záchranná brigáda má na svém kontě další úspěšně složený kynologický atest Ministerstva vnitra, tentokrát ve specializaci plošné vyhledávání.

    Atesty MV