Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Náročné laviny

Přestože na většině území ČR se střídalo lednové počasí ve všech myslitelných formách, místy až metrová sněhová pokrývka proměnila okolí základny Spáleniště v ideální podmínky pro konání kursu lavinových prací.


Náročné laviny
Jaroslav Sedlák 23.1.2012 8533x Nezařazeno

V prodlouženém lednovém soustředění se na ně sjelo dvacet čtyři členů JČZBK, a to i přesto, že deset dalších se na poslední chvíli ze zdravotních či pracovních důvodů omluvilo. Šumava skutečně v úvodu roku 2012 připravila svým návštěvníkům pestrou škálu počasí od nádherné prosluněné zimy přes téměř celodenní vánici až k vydatnému lijáku, který se vzápětí opět dokázal proměnit v bílou tmu způsobenou dlouhotrvajícím hustým sněžením. Program prvního lavinového soustředění v lednu byl nastaven pro úroveň začátků práce s cadaverem a prvního stupně lavinových zkoušek NZŘ. Na závěr soustředění také tyto plánované zkoušky proběhly a přestože již zmiňované počasí účastníkům nic neulehčilo, mohli rozhodčí vyslovit nad předvedenými výkony uspokojení. Při zkouškách ZLP1 bylo z devíti psů úspěšných sedm, když nejvyšší uznání vyslovil rozhodčí Viták nad prací stafbulky Gasi, která svou urputnou snahou dokázala kompletně vykrýt terén, najít a označit všechny tři hledané osoby včetně dvou malých předmětů. Při zkouškách ZLP/C byla nejúspěšnější bernská salašnice Arina psovoda Pavla Trollera, která předvedla jak v nočním, tak při denním speciálu naprosto samostatnou práci při plné ovladatelnosti a kompletním vykrytí obou terénů. Ale i představitelé dalších plemen předvedli, že jejich příprava byla promyšlená a důsledná: zlatý retrívr, německý ohař, špringršpaněl, chesepeak a bílý švýcarský ovčák. Obecně se má zato, že krátkosrstá plemena jsou v horských podmínkách poněkud riziková, zde se však projevily spíše problémy s nabalováním sněhu na nohy a spodky břich u plemen s "vlajkami" - flat, špringer, zlaťák nebo buvier. Vlhký a lepivý sníh vytvářel pro ně podmínky při prohledávání ještě náročnější. Každopádně však šumavský pobyt šel nejen psům, ale i zúčastněným psovodům v idylické pohádce zasněženého Spáleniště velice k duhu a již se těší na jeho pokračování v únoru ve výcvikové úrovni o jeden až dva stupně vyšší.


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknou článek
Podobné články

    Zasněžené Jince

    Předpověď na předmikulášskou sobotu 4. prosince nevypadala obzvlášť lákavě, ale jak praví známé norské přísloví, neexistuje špatné počasí, jen špatné ...

    Nezařazeno

    Tropická voda

    Víkendové tropické teploty sužovaly celou Evropu, nikoli však jihočeské záchranáře. Ti se sešli na letošním již třetím vodním výcviku konaném v loděnici na ...

    Nezařazeno

    ICH připraven

    Jediná mezinárodní soutěž v ČR pořádaná ve všech čtyřech letních výcvikových směrech vyžaduje značnou porci osobního nasazení všech členů brigády.

    Nezařazeno

    Pololetní bilance

    Jihočeská brigáda mívá většinou týdenní soustředění s minimem zkoušek, které zcela pochopitelně přinášejí do letní pohody i určitou nervozitu.

    Nezařazeno