Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Nasazení 2016

Další akce, které se členové JČZBK mohli účastnit a získat tím alespoň část zkušeností, které mají záchranáři brigád účastnících se atestů MV.


Nasazení 2016
Bára Andělová 21.11.2016 4160x Výjezdní tréninkyAtesty MV

Pořadatelům patří velký dík za velmi přínosné a skvěle zorganizované cvičení, při kterém, na rozdíl od závodů a zkoušek, týmy navzájem spolupracovaly a předávaly si zkušenosti. Protože při praktickém zásahu je hlavním cílem najít pohřešovanou osobu, případně předat veliteli zásahu přidělený prostor s jasným závěrem.

Během víkendu 11. - 13. 11.2016 pořádala ZBK Pardubického kraje mítink NASAZENÍ určený pro týmy psovod + pes + navigátor. Specifikace mítinku zněla: simulace pátrací akce v náročných podmínkách, prověření dlouhodobé práce a fyzické kondice týmů, orientace v terénu, práce s GPS a mapou a znalost komunikace vysílačkou. Velitelem zásahu byl Kpt. Ing. Vladimír Makeš z krajského ředitelství PČR HK, který má v rámci policie na starosti právě zásahy při hledání pohřešovaných osob a podle toho také akce byla připravena. Mítinku se zúčastnilo 8 týmů z celé republiky. Začátek akce byl v pátek večer, kdy každý tým dostal svůj sektor k prohledání. Rozloha jednotlivých sektorů byla cca 250 000 m2 a počet pohřešovaných osob nebyl znám. Kde leží konkrétní sektor, jak se k sektoru tým dostane, jakou taktiku prohledávání zvolí, jak dlouhou dobu bude prohledávat, kdy dá psovi pauzu na odpočinek - to vše už bylo na každém jednotlivém týmu. V průběhu hledání bylo možné psům dát napít, případně je povzbudit odměnou. Po určení polohy sektoru se týmy rozjely každý do svého terénu. Práce začínala okolo 19.00 hod večer, v týmům zcela neznámém prostředí, uprostřed Zábřežské vrchoviny. Jak nám nakonec hlavní pořadatel Robert Novák prozradil, terén vybíral podle nejtmavších míst na mapě.

Po hodině prohledávání v prvním „lichém“ terénu (tedy bez figurantů, což však týmy nevěděly) zazněl do vysílačky pokyn přesunout se na jiné stanoviště, kde jim byly přiděleny nové sektory. Každý tedy opět našel svoji pozici na mapě, zanesl ji do své mapy, určil cestu, jak se k terénu dostat, kde začít, kde je kopec, kde je „skopec“, rokle, skály… Odkud fouká nebo nefouká a kde je řídký les nebo houština, ostružiní apod., se dalo zjistit až na místě. Okolo 22:00 hod tedy začaly prohledávací práce nanovo. Nálezy se hlásily veliteli zásahu do vysílačky a nutno říct, že velitel netoleroval žádná neprofesionální hlášení. Doba hledání byla na každém týmu. Poslední se na ubytovnu dostaly okolo 4.00 hod ranní.

Prohledávací práce pokračovaly i druhý den od 8.00 hod ráno. Týmům byly opět rozděleny nové sektory a vše začalo znovu. Akorát za dne, takže určení polohy a orientace v terénu tím bylo o poznání snazší. Počet pohřešovaných osob byl opět neznámý, dobu hledání si určoval každý tým sám. Po ukončení práce každý tým předal svoji prošlou trasu zaznamenanou v GPS veliteli zásahu.

Večer se všechny týmy i organizátoři sešli na základně a následovalo velmi podrobné shrnutí a rozebrání prací jednotlivých týmů. Promítaly se jejich prošlé trasy a velmi přínosné byly poznámky tzv. „duchů“ - členů pardubické brigády, kteří byli přiděleni ke každému týmu, aby sledovali jejich práci a zaznamenávali reakci psovodů na chování psů, taktiku, práci s větrem atd.

Za Jihočechy se zúčastnil tým: psovod Radek Anděl a Artů z Andělského dvorku (Artušem) a navigátor Barbora Andělová. Oba noční terény náš tým prohledával cca od 20.00 do 02:00 a nález byl až ve druhém sektoru zhruba v 01:00hod. Bohužel jednoho figuranta minul. Denní terén byl opět les, mýtina, neprostupné houštiny a k tomu menší skály.  Prvního figuranta našel Artuš hned na „začátku“ po půlhodině hledání a byl to figurant - „chodič“ (člověk, který se před příchozím psem zvedne a odchází, jako by se ho bál). S tím naši psi ani psovodi bohužel nemají žádné zkušenosti. Druhého figuranta Artuš označil po dalších 4 hodinách prohledávání. Práci tým ukončil po 14.00 hod. Nutno ještě dodat, že figuranti byli na svém místě od začátku akce, tedy někdy až 7 hod., teplota byla v noci těsně pod nulou a přes den okolo nuly a v noci ani ve dne skoro nevál vítr - maximálně 2m/s.

Byla to skvělá akce, která opravdu prověřila schopnosti psů i psovodů a názorná ukázka toho, jak velký je rozdíl mezi záchrannou kynologií podle zkušebních řádů a praxí. Celému týmu organizátorů, pomocníků a samozřejmě figurantům patří velký dík. 

článek v Orlickém deníku  http://orlicky.denik.cz/zpravy_region/psi-cvicne-patrali-ve-dne-i-v-noci-20161114.html

reportáž v TV od 212 min    http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10101491767-studio-ct24/216411058071113


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknou článek
Podobné články