Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přínosný trénink

V přípravě na Český pohár, Mistrovství ČR a Mistrovství světa IRO vyrazili Jihočeši tentokrát za hranice kraje.


Přínosný trénink
Jaroslav Sedlák 2.9.2013 3124x

Rozsáhlá sutina bývalé továrny na vitacit v Kaznějově poskytla ve spolupráci s příslušníky plzeňské HZS Jihočechům poměrně zajímavé prostředí k tréninku, které se v několika směrech dost výrazně odlišovalo od dosavadní přípravy. Hasiči cíleně pobořené stavby sice nedisponují rafinovanými úkryty, které poměrně běžně dominují v uměle vytvořených trenažérech, ale zato nabídly poněkud jiné obtížnostní prvky. Především vysoce prašné prostředí, rozmanitost sutinové plochy s obtížným pohybem a hlavně při dobré volbě úkrytů vysokou vrstvu sutinového materiálu nad ukrytou osobou s více možnostmi průniku pachu z hloubky, dokonce v několika směrech. Šest hodin tréninku přineslo reprezentaci Jihočechů zajímavé poznatky z prostředí nefalšované sutiny, takže nebyl žádný důvod litovat 160 km dlouhé cesty. Mírně dusné prostředí se zcela minimálním pohybem vzduchu sice práci psům neulehčilo, ale zato si vyžádalo při pečlivém sledování jejich postupů hlubší osobní analýzu pro jejich další vývoj. Při imitaci praktického nasazení, kdy psovod přichází ke zcela neznámé sutině a vysílá psa k vyhledání několika pohřešovaných osob, je nesmírně zajímavé pozorovat přístup jednotlivých psů, poznamenaný genetickou řadou plemenných znaků. A pokud výcvikář zná i jejich výcvikový vývoj a navíc osobnost jejich psovoda, je jeho ternérská práce do značné míry usnadněna. Je nesmírná škoda, že se tohoto typu tréninku nemohli zúčastnit všichni členové jihočeské pohotovostní jednotky, protože právě v systému vrcholové přípravy jim bude citelně chybět. 


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknou článek
Podobné články

    Vodní trénink s hasiči

    Díky vstřícné nabídce Hasičů Hluboká nad Vltavou proběhl v sobotu 30. 5. 2020 vodní trénink vyhledání na Vltavě.

    Výjezdní tréninky

    Český vodní pohár

    Velmi náročné propozice ZVP3 každoročně limitují nižší účast psovodů na vrcholné soutěži v této disciplíně. Ani 31.7.2010 tomu nebylo jinak.


    Smutný odchod na vrcholu

    Zoltan Warrior Soul, výjimečný, impozantní pes, bojovník, který odešel příliš brzy a nestačil tak naplnit svou výcvikovou kariéru, kterou měl slibně nalinkovanou ...

    In memoriam

    Český pohár stopařů

    Český pohár stopařů podle ZZS2 spadl neplánovaně ve svém druhém ročníku do pořadatelství Jihočechů až po odřeknutí Pražské brigády.