Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Spálko už zimní

Ledovým příkrovem paralyzovaná Praha nebo České Budějovice se rázem ocitly v naprostém kontrastu s nádherně prosluněným Spáleništěm.


Spálko už zimní
Jaroslav Sedlák 17.12.2012 4892x

Ovšem příjezd na základnu byl skutečným startem do lavinového výcviku. Nádherný prašan pokrýval sice celé okolí téměř 30centimetrovou vrstvou, ale -8°C ve srubech nebylo příliš k závidění. Ale pálící slunce povzbudilo všechny k okamžité aktivitě. Přechod ze sluníčkem zalitého pátku se v pachových pracích diametrálně rozcházel se zledovatělou sobotou, kdy krátkým poledním deštěm navíc sníh ztěžkl, zhutněl a prostup částic pachu především hledaných předmětů výrazně ztížil. Takto náročné podmínky již při prvotním vstupu do lavinové sezóny byly ale vítaným tréninkovým aspektem. Jihočeši si pro ni totiž vytyčily dost náročné cíle, zahrnující práce jak ZLP, tak RHL ve všech stupních, s únorovým závěrem v oblasti ZZL a ZLP/C. První lavinové soustředění tedy přineslo rázem velmi intenzívní přípravu, přestože se tentokrát několik členů omluvilo ze zdravotních důvodů. Kromě denního i nočního tréninku, který navíc prokázal vysokou kvalitu overalů zakoupených pro figuranty a zde poprvé vyzkoušených, byla v programu soustředění i další velmi atraktivní akce. Jednalo se o absolvování "Stezky korunami stromů", které bylo ve spolupráci s ředitelkou Marcelou Haladejovou vyjednáno pro účast psovodů se psy, přestože přítomnost psů na této stezce není v žádném případě dovolena. Účast Jihočechů potvrdila, že toto nařízení je pro veřejnost zcela oprávněné, přestože pro záchranářské psy průchod stezkou se všemi jejími úskalími a končící skluzem uzavřenou rourou tobogánu byl vysoce přínosný. Zejména pro mladé psy byl pohyb ve 45 metrech s průhledy dolů skutečnou školou života. Lahůdkovou třešničkou byl závěrečný skluz tobogánem, který psi absolvovali vleže na prsou psovoda ležícího na zádech. Bohužel velká plemena byla o tuto atraktivní zkušenost právě vzhledem ke své velikosti ochuzena. Projevila se tak opět v praxi důležitá "skladnost" záchranářského psa, stejně jako před časem při tandemových seskocích psovodů JČZBK s padákem nebo při řešení mnoha různých způsobů přepravy. Každopádně však i bez závěrečného skluzu byla pro záchranáře účast na této akci v rámci soustředění skvělou zkušeností a obrovský dík za její mimořádné umožnění udělením výjimky pro psy patří majitelům stezky i personálu. Díky moc, stezka je opravdu nádherná ve všech parametrech a hrozně rádi její možnosti využijeme i v budoucnu při přípravě členů Pohotovostní jednotky.


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknou článek
Podobné články

    Pohár plemen

    První ročník této atraktivní akce byl uspořádán již před sedmnácti lety na tehdy čerstvě budované základně Spáleniště.

    Závody a soutěže

    Expedice Air Fresh 2022

    Na letošní AirFresh, který se konal od pátku 19. do neděle 21.8. Na Šumavě jsem se dostal na poslední chvíli, jako náhradník, kvůli nemoci Radka Anděla. AirFresh je ...

    Nezařazeno

    Poslední sbohem

    Seneca: "Život měříme skutky a ne časem..."


    Smutné loučení

    Není snadné říci poslední sbohem někomu, kdo s vámi strávil dlouhou část vašeho života.

    In memoriam