Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Týdenní výcviky

Zkušený kynolog ví, že dobře vedený týdenní výcvik je s běžnými návštěvami cvičišť nesrovnatelný především v systematičnosti postupů.


Týdenní výcviky
Jaroslav Sedlák 29.7.2013 3255x

Týden již dává mnohem více prostoru i k řešení hlubších výcvikových problémů, nastalých často v důsledku nepromyšleného a zbrklého tréninkového postupu. Není sice rozhodně nutno dělat "vědu" z každého výcvikového krůčku, ale důsledná postupnost založená na zlatém pravidle vždy pouze jedné novinky a přiměřených výcvikových schůdků je naprosto nezbytná. Již v zárodku totiž likviduje případnou bezradnost mladého zvířete při řešení úkolu, ke kterému dosud nedozrálo. Existuje celá řada těchto zlatých pravidel starých kynologů, která ale často nebývají dodržována a málo zkušený instruktor pak následné nezdary dává za vinu povahovému založení psa, které vyhodnocuje lidským pohledem. Polidšťování je jednou z nejběžnějších výcvikových chyb, protože pohled psa a jeho vnímání situací je od lidského diametrálně odlišné. Týdenní soustředění Jihočeské brigády se svým poměrně hodně nabitým programem bude těm Jihočechům, kteří se z nějakých důvodů nezúčastnili, velmi citelně chybět. Bylo pojato jako klíčové pro sutinovou, plošnou, vodní a stopařskou přípravu tohoto roku a podle toho byla nastavena i jeho náplň. Nádherné letní počasí bez jediného mráčku po celý týden již hraničilo s nekompromisními tropy a jeho náročnost dokázala kompenzovat jen vyšší nadmořská výška a hlavně blízkost lipenské přehrady s nádhernou vodou. Proběhl tak naprosto nezapomenutelný výcvikový týden, doslova napěchovaný teoretickými i praktickými poznatky, které velmi obětavě dirigovali domácí i externí instruktoři. Těm všem a zároveň celému realizačnímu týmu patří mimořádný dík všech zúčastněných za získávání maxima při zcela minimálních nákladech.


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknou článek
Podobné články

    Praxe prioritou

    Kvalita psů, psovodů a schopnost jejich okamžitého nasazení jsou hlavními parametry v posuzování síly kolektivů kynologických záchranářů.

    Zásahy

    Expedice Air Fresh 2022

    Na letošní AirFresh, který se konal od pátku 19. do neděle 21.8. Na Šumavě jsem se dostal na poslední chvíli, jako náhradník, kvůli nemoci Radka Anděla. AirFresh je ...

    Nezařazeno

    Tříbarevné vánoce

    Bernští salašničtí psi patří v současnosti k nejoblíbenějším plemenům a malí medvídci asi k nejroztomilejším štěňatům.


    PF 2021

    Do nadcházejícího roku přejeme všem kamarádům, kolegům, čtyřnohým parťákům jenom to nejlepší, ať ve zdraví a plné síle se můžeme dál setkávat, trénovat a ...

    Nezařazeno