Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Zlatá Janička

Opět se vyplnil americký sen jedné skromné a pracovité jihočeské dívky: Janička Šmídová se stala královnou záchranářských stop.


Zlatá Janička
Jaroslav Sedlák 4.10.2012 5432x

Po mnoha odstopovaných kilometrech je pro leckoho zlatá medaile jen logickým vyústěním dlouhodobé systematické přípravy sympatické psovodky, která svým  houževnatým přístupem může být vzorem mnoha dalším začínajícím stopařům. Nádhernou stopou v jakémsi těžko identifikovatelném porostu zpustlého pole opět stylem "nejlepší nakonec" odsunula z dosud vedoucí pozice svého kolegu v reprezentaci Mílu Čeňka, který byl do té chvíle jediný, kdo dokázal náročnou stopu dokončit. Neuspěla ani domácí favoritka Valentýna Romanovová, která skončila na limit před posledním lomem. Takže se historie loňského roku z belgického Chastre v letošním roce při 18. ročníku mistrovství světa v záchranářském středisku Romny na Ukrajině do puntíku opakovala. Na stupních vítězů opět pouze dva úspěšní závodníci a opět oba z České republiky. Janičky naprosto bezchybná stopa měla pouze dva nedostatky: ztrátu jednoho z osmi předmětů a  trochu více ověřovaný přechod přes asfaltovou silně frekventovanou vozovku. Několikavteřinové drama tak opepřilo doposud nádherně zvládanou stopu ve všech klíčových bodech - bleskové nalezení identifikačního předmětu, skvělé zachycení stopy, bez jediného zaváhání zpracované všechny lomy, označené předměty a hlavně pak okamžité označení osoby na konci stopy štěkotem, které je pro mnoho stopařů velkým oříškem. Všichni diváci se shodli na nádherném zážitku ze sledování stopy, kterou měli ze zmiňované silnice jako na dlani. Nadšené ovace tak mohli katapultovat Janičku s Cristýnkou do bezproblémové nedělní poslušnosti, kterou jako jediná hárající fena mistrovství měla až na samotný závěr. A ta už ji rozhodně nemohla ohrozit, body ze stopy od japonského rozhodčího Hidehira Muraseho ji na královský trůn usadily bezpečně. Však nebylo asi nikoho, kde by tento úspěch oblíbené instruktorce nepřál. Nelze v tomto okamžiku nezmínit podíl na pohodové úspěšnosti celého českého družstva vedoucí reprezentace Petry Kučerové, která za odvedenou práci rozhodně zaslouží absolutorium. Jste obě naše holky zlaté a všichni Jihočeši vám nesmírně děkují.


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknou článek
Podobné články

    2012 uzavřen

    Vždy první lednová neděle nového roku se stává dějištěm výroční členské schůze Jihočeské záchranné brigády kynologů.


    ČP v terénu 2011

    Pověstné jihočeské terény v okolí výcvikové základny Spáleniště se 9.7.2011 staly dějištěm Českého poháru v terénním vyhledávání.

    Zkoušky

    PF 2023

    Šťastné vykročení do nového roku přejí všichni "jihočeští" záchranáři

    Nezařazeno

    Letní výcvikový tábor 2017

    Jako každý rok i letos jsme se koncem července sešli na Spáleništi na týdenním letním výcvikovém táboře.

    Soustředění