41. Mistrovství záchranných psů SZBK ČR 2022

Mistrovství se konalo v termínu 7.- 9.10.2022 v Praze pod záštitou prezidenta SZBK ČR, pana Ms. Bc. Viléma Babičky a starostky Městské části Praha 4 – Kunratice, paní Ing. Lenky Alinčové.


41. Mistrovství záchranných psů SZBK ČR 2022
Pavel Troller 11.10.2022 434x Závody a soutěže

Pořádající pražská brigáda se svého úkolu zhostila velmi dobře a mistrovství zorganizovala na vysoké úrovni. A to i navzdory tomu, že byli nuceni na poslední chvíli změnit lokalitu speciálních prací a namísto vytipovaných nových sutinových terénů akci uspořádat v objektech bývalých papíren va Vraném nad Vltavou. V pachově složitých a členitých podzemních prostorech uspěli především ti psi, kteří pečlivě dohledávají zdroj pachu a dokáží se samostatně vyrovnat s řešením těžších situací při práci v no go zónách pro psovoda.  Překvapením závodu se tak stalo vítězství severočeské dvojice Miroslava Pýchová a Aragon Miraliss, druhé místo si svým výkonem zasloužila Nikola Skokanová se svojí fenou April Barathea a na třetí místo dosáhla Kateřina Staňková s fenou Api Force of Destiny, obě z pražské brigády. Jihočechům po úspěšných výběrových závodech, kdy získali dvě první a dvě druhá místa, na vlastním mistrovství příliš nedařilo. Míra Burda s Bastienem skončil osmý, Pavel Troller s Brigitou jedenáctý a Ivka Bufková s Caimanem dvanáctá. Jediný úspěch tak Jihočeši slavili nejlepší poslušností Pavla s Brigitou, kteří tak obhájili nejlepší poslušnost z posledního výběrového závodu.

Slavnostní večer mistrovství proběhl v hotelu U Krbu ve Vestci u Prahy, kde byl připraven výborný slavnostní raut doprovázený skvělou atmosférou díky vystoupení jazzového trumpetisty Laca Décziho a kytaristy Zdeňka „Krysy“ Fišera. Mistrovství republiky se stalo též výbornou příležitostí pro předání nejvyššího vyznamenání SZBK ČR, a to Záchranářský kříž za záchranu lidského života. Jeho nositelem se stal již podruhé Martin Jakubše se svým psem Duckling Noble Callistopeia, který při pátrací akci dne 11.5.2022 nalezl a zachránil pohřešovanou osobu. Druhým oceněným se stal Pavel Troller s Brigitte Bona Fornax, kteří své praktické nasazení při náročné akci dne 13.7.2022 také převedli ve šťastný konec nalezením dva dny ztracené osoby. Oba nositelé Záchranářského kříže byli zcela zaslouženě oceněni potleskem a poděkováním od výcvikáře svazu nejen za tyto skutky, ale i za dlouhodobé vedení praktické záchranářské kynologie v SZBK ČR.