Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

9/11

Včerejší výročí pádu New Yorských dvočat zaplavilo zprávy i sociální sítě. Během tohoto výročí bychom si měli vzpomenout i na ty chlupaté záchranáře, kteří se této katastrofy účastnili a riskovali tak své životy pro nález toho lidského.


9/11
Tereza Čmejrková 12.9.2019 2752x In memoriam

    Záchranné akce se účastnilo přes 300 záchranných týmů, ale jen kolem sta jich bylo připraveno na katastrofu tak děsivé velikosti v městském prostředí. Mnoho z nich bylo experty na vyhledání ztracených osob v ploše, ale měli problém zvládat obrovskou hromadu doutnající sutiny, zkrouceného kovu, skla a zvuků okolo. Psi na místě katastrofy pracovali ve 12ti hodinových směnách a v pohotovosti byl i tým veterinářů, kteří psům osetřovali rány na tlapách, podráždění očí, dehydrataci, přehřátí i následky vdechování prachu a chemikálií.

   Prvním psem na místě pádu Dvojčat byl německý ovčák Apollo, který byl zapojen do záchrany lidských životů už 15 minut po pádu dvojčat. Ze sutin se podařilo zachránit 20 lidí. Posledního přeživšího našel německý ovčák Trakr, a to 27 hodin po kolapsu obou budov. Od té doby psi nalézali jen cadavery. Hledání však i nadále pokračovalo - fenka zlatého retrievera Bretagne pracovala na sutině 10 dní a černý labrador Jake neúnavně prohledával až 17 dní. Během této doby již nebyla šance na nález živé osoby, a tak byli psovodi nuceni ukrývat do sutiny i živé osoby, aby psy motivovali pro další hledání.

    Labrador Sirius, který byl vycvičen pro vyhledávání výbušnin, byl jediným služebním psem, který zahynul během této katastrofy. V okamžiku kolapsu jižní věže odpočíval ve své kenele v kanceláři Port Authority v suterénu budovy. Jeho ostatky byly odkryty až v lednu roku 2002, během jeho vyzvednutí z místa katastrofy mu stála čestná stráž.

      Kromě záchranářských psů je třeba si připomenout i další psí hrdiny. Jsou to vodící psi Roselle a Salty, kteří se nacházeli přímo v hořících budovách. Roselle vyvedla svého slepého pána a dalších 30 lidí ven ze 78. patra severní věže (1463 schodů), těsně před pádem budovy. Salty pomohl svému pánovi a jeho kolegům do bezpečí ze 71. patra světového centra.

   Velkou roli hráli i terapeutičtí psi, např. Tikva a Jake, kteří na místě poskytovali podporu nejen těsně po útocích, ale i při devítiměsíčním procesu odklízení pozůstatků dvojčat.

 

Více info v odkazech:
https://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/northamerica/usa/1357744/Rescue-dogs-depressed-by-vain-search-for-survivors.html
 
http://www.fox2detroit.com/news/us-and-world-news/dogs-of-9_11-search-and-rescue-canines-worked-tirelessly-in-the-days-following-terror-attacks
 
https://www.mirror.co.uk/news/real-life-stories/remembering-911-hero-search-dogs-13152751
 

 


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknou článek
Podobné články