Dycky Most … aneb Důl Centrum a trenažér Chbany

Je teprve začátek května a my máme za sebou už druhé výjezdní celovíkendové soustředění.


Dycky Most … aneb Důl Centrum a trenažér Chbany
Kateřina Slavíková 10.5.2022 837x Výjezdní tréninky

Tentokrát jsme využili pozvání Záchranné kynologické skupiny CENTRUM, která spravuje prostory dnes již uzavřeného hnědouhelného hlubinného dolu Centrum v Dolním Jiřetíně u Mostu.

V pátek večer nás na místě přivítala super sehraná parta v čele s Mírou Fenclem, Simčou Pakostovou a Ditou Klarnerovou. Ubytování, večeře, networking, …

V sobotu ráno se k nám přidalo ještě několik členů pražské brigády a tak se celkový počet cvičících psů vyšplhal ke dvěma desítkám. Rozdělení do skupin nebylo tentokrát na mladé a zkušené psy, ale všichni jsme rádi využili možnosti nových figurantů a sdílení mezibrigádních zkušeností – rozdělení bylo tedy pocitové aby v každém týmu (3) bylo zastoupeno několik zkušených i mladých psovodů i psů z různých organizací.

Přes den jsme se snažili využít všech prostor které areál nabízí – ale během jednoho dne je nemožné to stihnout :)

Přímo v hlavní budově je starý protiatomový kryt kde lze cvičit v úplné tmě, budova nad dolem nabízí velké prostory bývalých šaten horníků se zajímavými úkryty pod úrovní, paletištěm a dalšími poutavými místnostmi vč. bazénu a sauny.

Možný byl trénink i na sutině anebo v bývalých polotmavých až tmavých skladech v podzemí.

Několik nejzkušenějších psů si ověřilo nos při dohledávce cadaveru (jeden založen již v pátek večer, druhý v sobotu ráno); nejen tuto disciplínu dokumentovali místní novináři, kteří se přijeli na práci brigád podívat.

Večer jsme dlouho seděli u ohně, opékali buřty, sledovali netopýry, zkoumali zvuky nočních ptáků a povídali si o zážitcích z uplynulého dne a hodnotili výcvik i jednotlivé psy.

V neděli ráno jsme se přesunuli na výcvikovou základnu Chbany, která patří pod ZBK ÚK.

Rozsáhlý terén nabízel mnoho možností jak výcvikové dopoledne strávit a každý trénoval dle svých možností. Někteří využili okolí pro nácvik plošného vyhledávání, jiní prověřili místní úkryty a někteří si už jen užívali hezkého dne a figurovali ostatním zatímco jejich pejsci odpočívali.