Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Expedice Slaná voda 2019

Brigáda má za sebou nádherný týden ve sluncem provoněné Itálii. Aktivní dovolená se čtyřnohými parťáky ani letos neměla jedinou chybu.


Expedice Slaná voda 2019
Jana Šmídová a Jirka Novák 25.6.2019 2328x Speciální akce

Výcvikového týdne se kromě zkušených matadorů zúčastnilo i několik nových tváří, zprostředkovaně tedy pohled Jirky Nováka (alias Pátka ;-):

Po dvou letech se opět vydala jihočeská brigáda za výcvikem vodních prací na italský poloostrov Gargáno. Už od samého začátku, kdy cesta autobusem trvala osmnáct hodin, bylo jásné, že to bude náročný týden, který prověří psychickou i fyzickou odolnost jak psů, tak i jejich psovodů. Po příjezdu a společném obědě se brigáda začala věnovat intenzivnímu výcviku. Ten probíhal na plážích v blízkosti městečka San Menaio, kde jsou ideální podmínky pro výcvik vodních záchranářských prací. Kromě poslušnosti se  prováděl nácvik aportů z vody a do vody, nastupování a vystupování do člunu, záchrana tonoucího a spousty dalších. Přes počáteční obavy některých (hlavně malých plemen) psů z vln v moři, byl vidět po pár dnech u všech obrovský pokrok. Po výcviku na vodě se v podvečer v kempu pilně trénovalo vyhledání utonulých osob pomocí chemických tablet. Celý den tak byl naplněn spoustou práce, což bylo  na konci týdne znát na únavě celé skupiny, aniž by si však kdokoliv na cokoliv stěžoval. 

Na závěr se sluší poděkovat za hodně obětavé práce a dobrých rad ohledně výcviku především vedoucímu brigády Zdeňkovi Čmejrkovi, vedoucímu "zájezdu" Pavlu Trollerovi, hlavní výcvikářce Janě Šmídové, ale i vedoucím jednotlivých družstev Báře Andělové a Jitce Smělé. Tak zase za dva roky se těší všichni účastníci zájezdu na krásné zážitky z pláží italského Gargána.

Nejen ze zážitkového, ale pro mě především i z výcvikového hlediska týden v italském Gargánu předčil veškerá očekávání. Bezproblémová, každodenní  socializace a poslušnost na pláži, za přítomnosti háravé feny nedělala ve skupině, která byla více jak z poloviny tvořena samci, žádný problém. Cviky ve vodě byly také zvládnuty bez závažnějších problémů. Dokonce si troufnu říct, že většina psů, kteří s tím to typem výcviku začali až v Itálii, mají už dnes skvěle našlápnuto k tomu složit minimálně "jedničkové" zkoušky a posunout se ve výcviku dále. Velkým přínosem byly i speciální pachové práce, které byly každodenní součástí výcviku a které jsou s touto disciplinou neodmyslitelně spjaté. Prostory kempu nám nabízely nejrůznější možnosti tréninku. Je skvělé, že máme takovouto možnost zpestřit výcvik, ale ještě větší devizou je bezproblémový kolektiv stejně smýšlejících kamarádů, pro které není žádná výzva překážkou a kteří se dokáží nadchnout pro společný cíl.


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknou článek
Podobné články

    Kouzelné zimní Spáleniště

    Přes metr prašanu je sice pro práci psů hodně těžký oříšek, ale vytváří kromě pohádkové kulisy i neopakovatelnou skutečně zimní atmosféru.

    Nezařazeno

    Výročka 2021

    Opět se bilancovalo ... členové Jihočeské záchranné brigády se sešli na výroční členské schůzi.

    Nezařazeno

    Pololetní bilance

    Jihočeská brigáda mívá většinou týdenní soustředění s minimem zkoušek, které zcela pochopitelně přinášejí do letní pohody i určitou nervozitu.

    Nezařazeno

    Kontrola Spáleniště

    Pravidelné měsíční soustředění na Spáleništi i s ubytováním bohužel stále není možné, jihočeši tak využili krásné slunečné soboty ke kotrole objektu, ale i ...

    Nezařazeno