Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Hledání na Vysočině

Poklidné nedělní dopoledne se jedním telefonátem mění pro pohotovostní jednotku i další členy jihočeské brigády v závod s časem.


Hledání na Vysočině
Pavel Troller 6.3.2018 3812x Výjezdní tréninky

Brigáda byla požádána o pomoc s hledáním dvou pohřešovaných seniorů, trpících Alzheimerovou chorobou, kteří se ztratili z ústavu. Dohodnutý termín srazu je velmi krátký a nutí všechny k okamžitému zabalení vybavení pro celodenní hledání a zrychlenému přesunu do Salačovy Lhoty na Vysočině. Na místě se v dohodnutém čase schází prakticky celá pohotovostní jednotka brigády i řada dalších členů, od velitele zásahu se všichni dozvídají základní informace o nezvěstných, na naše GPS jsou nahrávány přidělené terény a psovodi  se svými psy a doprovodem vyráží hasičskými auty na místa nasazení. Po krátkém zhodnocení prostupnosti terénu a směru větru si každý stanovujeme taktiku postupu a začínáme s prohledáváním. Adrenalin dosahuje maximálních hodnot v okamžiku, kdy pes radostným štěkáním oznamuje nález živé osoby. Pak ovšem přichází naprosto nečekané překvapení: místo zmateného seniora v lese nacházíme kamarádku z brigády a po chvilce nám teprve dochází, že akce byla jen perfektně připraveným cvičným zásahem. Výcvikářka Jana spolu s Bárou, Martinou, Evou, Zdeňkem a hlavně s místním rodákem Jindrou pro nás dokázali v takto úzkém kroužku zorganizovat akci, dokonale utajenou před celou brigádou, dokonce i před rodinnými příslušníky, klobouk dolů před jejich konspirativními schopnostmi. Zažili jsme tak společně událost, na kterou se určitě bude vzpomínat ještě léta.
Neděle tak prověřila nejen úroveň vycvičenosti našich psů, ale hlavně schopnost brigády okamžitě reagovat na požadavky složek IZS. Vždyť především v zimním mrazivém počasí hraje čas jednu z hlavních rolí při záchraně lidského života. Zaznělo to i v diskuzi při následném vyhodnocování postupu a taktiky jednotlivých účastníků podle GPS. Všem organizátorům patří velké uznání a dík za odvedenou práci, mimořádné poděkování zasluhují i kamarád Martin z hradecké brigády a hasiči z SDH Salačova Lhota, kteří vytvořili dokonale profesionální dojem ostrého zásahu. Doufáme, že navázaná spolupráce se bude ku prospěchu všech úspěšně rozvíjet i v budoucnu. 


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknou článek
Podobné články