Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Jaro již naplno

V přípravě na březnové mezinárodní a dubnové národní zkoušky vyrazili Jihočeši opět za hranice kraje, záměrně do terénů psům zcela neznámých.


Jaro již naplno
Jaroslav Sedlák 12.3.2014 3355x

Celodenní zátěžové tréninky tohoto typu mají největší přínos nejen v seznámení s novým pachovým prostředím, ale především v realizaci tréninku maximálně imitujícího praktický zásah. Sutiny bývalé továrny na Vysočině sice nepůsobily příliš náročným dojmem, ale to není nikdy rozhodující. Každý zkušený psovod dobře ví, že nejdůležitější je uspořádání tréninku s využitím především toho, co daný terén nabízí nového, pachově zajímavého nebo pro psy prostorově dosud neznámého. A to i tento, na první pohled poměrně jednoduchý terén mírně zdevastovaných budov, nabízel psovodům v dostatečné míře. Dvě jihočeská družstva byla rozdělená podle věku a současné výkonnosti s dostatkem času k řešení konkrétních úkolů pro jednotlivce. Družstvo mladších psů pod vedením Jany Přívozníkové mělo hlavní úkol získávání objemu kvalitních značení při krátkých nasazeních. Družstvo reprezentantů mělo naopak tentokrát menší počet tréninkových kol s dlouhým hledáním bez nálezů, avšak s dostatkem příležitostí k prověření samostatnosti, hlavně při postupu několikrát lomeným schodištěm až do temných sklepních prostor s nečekanými vzduchovými proudy, kde končilo práci s velmi náročným vyhodnocením úkrytů. Další kolo s výškovými úkryty v nečekaných pachových proudech přinášelo složité řešení téměř současně zachycovaných pachů živých osob společně s cadaverem, jejichž vzdálenost od sebe byla minimální. I v tomto případě zkušení psi potvrdili známou skutečnost, že při současném zjištění obou těchto pachů dávají přednost živé osobě před cadaverem. V imitaci vzorku mrtvého lidského pachu byl použit zcela nový prvek a očekávala se tedy zajímavější škála při nálezech a značeních. Reakce psů však byly zcela standardní, takže i tentokrát potvrdily, že druh cadaveru vůbec není rozhodující. Důležitá je jeho podstata a navíc již jenom pevnost nácviku u jednotlivých zvířat. Další ze série celodenních výjezdních tréninků ujistil všechny přítomné v tom, že skutečně patří k těm nejpřínosnějším, samozřejmě za předpokladu, že je kvalifikovaně připraven a veden. Pak lze jen zalitovat, že se každý nemohl zúčastnit, protože psí i lidské zkušenosti nelze získávat jinde, než v praxi. I v tomto případě přinesla značnou porci nových zkušeností i jedna z nejkrásnějších jarních sobot tohoto roku.


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknou článek
Podobné články

    Život se psem je psina

    V sobotu 17. 9. 2022 si rozšířila část jihočeského psího dorostu svůj pachový rejstřík o další zajímavou zkušenost.

    Nezařazeno

    WM FCI 2014 Itálie

    Po návratu z italského Torina, kde česká reprezentace získalo zlato i stříbro, bylo družstvo mistrů světa FCI 2014 pozváno do pořadu Snídaně s Novou.

    Videogalerie

    Pátrání po pohřešované seniorce

    V neděli 12. března se pět dvoučlenných týmů (psovod / navigátor) z řad JČZBK přesunulo brzo ráno do Velkých Popovic, aby pomohlo při pátrání po ztracené ...

    Zásahy

    Trénink mezi kysaným zelím

    Díky nabídce Standy Kollara měla skupina jihočeských záchranářů možnost si zatrénovat v pachově zajímavém prostředí krouhárny zelí v Roudném u Českých ...

    Výjezdní tréninky