Jihočeši na prověrkách

Poslední prázdninový týden proběhla druhá letošní Prověrka praktického nasazení, nejdůležitější výcviková akce Svazu záchranných brigád kynologů ČR.


Jihočeši na prověrkách
Pavel Troller 30.8.2021 990x Speciální akce

Oproti tropickým teplotám při červnové první letošní prověrce v Náměšti se akce konala ve zcela opačných klimatických podmínkách. Tlaková níže přinesla na hřebeny Krušných hor od středy do neděle prakticky neustávající déšť a studený nárazový vítr. Extrémní podmínky tak důkladně prověřily fyzickou i psychickou odolnost všech zúčastněných, psům pak mnohdy ztížily zachycení pachu hledané osoby. O to důležitější byla volba optimální taktiky a její přizpůsobování aktuální situaci. V tomto směru byla obrovským přínosem účast kpt. Vladimíra Makeše, který má v Policii ČR na starosti právě pátrání po pohřešovaných osobách. Poznatky z jeho předprověrkové přednášky o šíření pachu v prostoru a volbě optimální taktiky při prohledávání daného terénu mohli psovodi na prověrkách hned využít v praxi. Pro jejich další rozvoj měly velký význam i jeho připomínky při detailním rozboru prací jednotlivých týmů při závěrečném vyhodnocení.

Jihočeská brigáda měla tentokrát silné zastoupení, v různých funkcích se jí zúčastnilo hned devět členů. Jako psovodi nastoupilo rodinné duo Báry a Radka Andělových. Oba prověrkou úspěšně prošli, kromě nich uspěl už jen jeden další účastník. Pro Báru to znamená potvrzení úspěchu na loňské prověrce, pro Radka možnost podání přihlášky na plošné atesty Ministerstva vnitra. Oběma moc gratulujeme, děkujeme za vzornou reprezentaci a přejeme úspěch i na vlastních atestech!