Konec atestačního půstu

Účastí psovodů JČZBK na sutinových atestech Ministerstva vnitra, které proběhly 8. -9.10.2016 v Kaznějově, skončilo dlouhé období, kdy se jihočeská brigáda této zásadní akce, z ne zcela pochopitelných příčin, neúčastnila.


Konec atestačního půstu
Petra Kučerová 12.10.2016 3286x Atesty MV

Z původně přihlášených šesti týmů do Kaznějova nakonec vyrazily čtyři, shodou okolností účastníci posledního atestačního cvičení IMZ na Berounce a jsou to i ti, kteří přípravě na atesty věnovali nejvíce. Právě možnost potrénovat v kaznějovském trenažéru se ukázala jako velmi důležitá. Při atestech jsou používány pro psa velmi obtížné úkryty, běžně čtyři metry hluboké, s bezpachovým přístupem a velmi malým otvorem pro průstup pachu. Podobné možnosti bohužel trenažér na Spáleništi nenabízí a je nutné pro přípravu využít všechny ostatní dostupné příležitosti. Proto byl tak důležitý koncept přípravy, pečlivě připravený novou výcvikářkou JČZBK. Kromě již zmiňovaného IMZ Berounka prob?hl i seminář se Soňou Šabackou z KZJ, IMZ Borovany, zajemcům o atesty byl přizpůsoben i letní výcvikovy tábor s výjezdy do nových terénů a další akce.
Ze čtyř zúčastněných jihočechů byli nakonec úspěšní dva. Padesátiprocentní úspěšnost není vůbec špatná, dlouhodobá statistika hovoří o úspěšnosti 30%. Zde, z celkového počtu osmi nastoupených psovodů, uspěli 3. Nově atestovanými týmy z řad JČZBK,  jsou tedy Zdeněk Čmejrek s Omahou z Vtelenských polí a Jitka Tomanová s Xentou Aritar Bastet. Úspěch Xenty je navíc o to cennější, že se jedná o teprve tříletou fenku. Oběma psovodům patří velká gratulace a uznání za skvěle odvedenou práci. S jejich úspěchem je ovšem spojena i velká zodpovědnost. Zaplnili bílé místo na mapě republiky a jsou jedinými týmy v Jihočeském kraji, jež mohou být oficiálně povolány HZS na praktický zásah v rámci Integrovaného záchranného systému. Konečně tak bylo vyslyšeno dlouhodobé volání hasičů z Krajské správy HZS po změně stávajícího neudržitelného stavu.
Poděkování patří i momentálně neúspěšným účastníkům Pavlovi Trollerovi, jehož velmi mladá berňačka určitě zúročí své zkušenosti v dohledné době a Radkovi Andělovi, který byl se svým psím parťákem Artušem vyhodnocený jako nejlepší práce v denním speciálu, ze kterého pouze 4 týmy postoupily do nočního prohledání. Dík patří všem členům JČZBK, kteří se na přípravě podíleli. Od prvotních jednání s HZS přes pomoc při výcviku a nebo jen pozitivnímu a přejícímu přístupu. Přispěli tak k prošlapávání cestičky pro příští zájemce o účast na atestech, podobných zkušeností není nikdy dost a jinak než přímou účastí se získat nedají. Zájem by pak měli projevit všichni, kteří to se záchranařinou myslí vážně. Jedině tak budou naplněna naše vlastní slova o tom, že každý pes v JČZBK je primárně cvičen pro nasazení v praxi.