Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Konec atestačního půstu

Účastí psovodů JČZBK na sutinových atestech Ministerstva vnitra, které proběhly 8. -9.10.2016 v Kaznějově, skončilo dlouhé období, kdy se jihočeská brigáda této zásadní akce, z ne zcela pochopitelných příčin, neúčastnila.


Konec atestačního půstu
Petra Kučerová 12.10.2016 3290x Atesty MV

Z původně přihlášených šesti týmů do Kaznějova nakonec vyrazily čtyři, shodou okolností účastníci posledního atestačního cvičení IMZ na Berounce a jsou to i ti, kteří přípravě na atesty věnovali nejvíce. Právě možnost potrénovat v kaznějovském trenažéru se ukázala jako velmi důležitá. Při atestech jsou používány pro psa velmi obtížné úkryty, běžně čtyři metry hluboké, s bezpachovým přístupem a velmi malým otvorem pro průstup pachu. Podobné možnosti bohužel trenažér na Spáleništi nenabízí a je nutné pro přípravu využít všechny ostatní dostupné příležitosti. Proto byl tak důležitý koncept přípravy, pečlivě připravený novou výcvikářkou JČZBK. Kromě již zmiňovaného IMZ Berounka prob?hl i seminář se Soňou Šabackou z KZJ, IMZ Borovany, zajemcům o atesty byl přizpůsoben i letní výcvikovy tábor s výjezdy do nových terénů a další akce.
Ze čtyř zúčastněných jihočechů byli nakonec úspěšní dva. Padesátiprocentní úspěšnost není vůbec špatná, dlouhodobá statistika hovoří o úspěšnosti 30%. Zde, z celkového počtu osmi nastoupených psovodů, uspěli 3. Nově atestovanými týmy z řad JČZBK,  jsou tedy Zdeněk Čmejrek s Omahou z Vtelenských polí a Jitka Tomanová s Xentou Aritar Bastet. Úspěch Xenty je navíc o to cennější, že se jedná o teprve tříletou fenku. Oběma psovodům patří velká gratulace a uznání za skvěle odvedenou práci. S jejich úspěchem je ovšem spojena i velká zodpovědnost. Zaplnili bílé místo na mapě republiky a jsou jedinými týmy v Jihočeském kraji, jež mohou být oficiálně povolány HZS na praktický zásah v rámci Integrovaného záchranného systému. Konečně tak bylo vyslyšeno dlouhodobé volání hasičů z Krajské správy HZS po změně stávajícího neudržitelného stavu.
Poděkování patří i momentálně neúspěšným účastníkům Pavlovi Trollerovi, jehož velmi mladá berňačka určitě zúročí své zkušenosti v dohledné době a Radkovi Andělovi, který byl se svým psím parťákem Artušem vyhodnocený jako nejlepší práce v denním speciálu, ze kterého pouze 4 týmy postoupily do nočního prohledání. Dík patří všem členům JČZBK, kteří se na přípravě podíleli. Od prvotních jednání s HZS přes pomoc při výcviku a nebo jen pozitivnímu a přejícímu přístupu. Přispěli tak k prošlapávání cestičky pro příští zájemce o účast na atestech, podobných zkušeností není nikdy dost a jinak než přímou účastí se získat nedají. Zájem by pak měli projevit všichni, kteří to se záchranařinou myslí vážně. Jedině tak budou naplněna naše vlastní slova o tom, že každý pes v JČZBK je primárně cvičen pro nasazení v praxi.


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknou článek
Podobné články

    Úspěšný rozvoj spolupráce s IZS

    V uplynulých týdnech se členové JČZBK zúčastnili několika akcí, na kterých došlo k dalšímu prohloubení spolupráce s hlavními složkami Integrovaného záchranného ...

    Atesty MV

    Další atest prodloužen!!!

    Novomanželka, maminka, ale hlavně úspěšná psovodka Ms. Katka Závorková (Sojková) potvrdila, že patří mezi pilíře Jihočeské brigády.

    Atesty MV

    Atestace prodloužena!

    Jitka Tomanová spolu se svou Xentou Aritar Bastet prodloužily platnost sutinových atestů o další dva roky, stejně jako Zdeněk Čmejrek a jeho Omaha z Vtelenských polí, ...

    Atesty MV

    Další splněný atest!

    Jihočeská záchranná brigáda má na svém kontě další úspěšně složený kynologický atest Ministerstva vnitra, tentokrát ve specializaci plošné vyhledávání.

    Atesty MV