Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Memoriál Petra Staňka

Poslední srpnový den hostil výcvikový areál Spáleniště výběrový závod na Mistrovství ČR v záchranných pracích ... Memoriál Petra Staňka.


Memoriál Petra Staňka
Petra Kučerová 1.9.2019 2110x Závody a soutěže

   Po maratonu akcí v roce 2018, kdy JČZBK na Spáleništi pořádala hned 3 mistrovství záchranných psů, si členové rok 2019 vyhradili především na razantní inovaci trenažéru. Radikální úklid, terénní úpravy a nové bezpachové úkryty nejsou zdaleka ze systematické obnovy tím posledním, co trenažér do konce roku ještě čeká.


  Nicméně příprava "výběráku" byla precizní. Počet a jména všech 15 závodníků dával tušit, že Memoriál Petra Staňka bude napínavou přehlídkou skvělých profesionálních výkonů. Porada v předvečer závodu odstranila poslední organizační nejasnosti a v sedm hodin ráno už byla nastoupena četa do terénů. V osm hodin celou akci zahájil vedoucí JČZBK Zdeněk Čmejrek a rozhodlo se pořadí závodníků. Někomu vyhovoval los více, někomu méně, co však bylo skutečně nepřející už od samého rána, bylo počasí. Slunce nemilostivě rozpálilo trenažér, dusno bylo na každém kroku a o větru, který by hledajícím psům alespoň trochu nahrál, se dalo mluvit opravdu velmi opatrně.

   V prvním terénu měl rozhodčí Michal Svoboda ukryty 2 živé osoby ve výšce, jednu živou osobu pod úrovní terénu a jeden vzorek mrtvého pachu. S bezpachovým spodním úkrytem psi povětšinou velkou práci neměli, výškové úkryty na posedu a maringotce byly tradičně poplatné aktuální situaci větru. Po absolvování 25 minut hledání měl psovod 30 minutovou pauzu a nastupoval do druhého terénu, kterému rozhodcoval Pavel Svoboda a hodnotil nálezy jedné živé osoby a jednoho vzorku mrtvého pachu. Dle výsledkové listiny, kde se hned několikrát objevila 0 bylo jasné, že počasí je opravdu pekelné. Projevilo se to i na poslušnosti, které velela hlavní rozhodčí Katka Staňková.

   Před sedmou hodinou večer ukončil svoji práci poslední závodník a před půl osmou už se všichni na slavnostním nástupu oficiálně dozvěděli výsledky. Na slavnostním vyhlášení vedoucí Zdeněk Čmejrek poděkoval rozhodčím za spravedlivé posuzování, závodníkům za sportovní chování a partě JČZBK za bezchybnou organizaci, kterou potvrdila ve svém projevu i hlavní rozhodčí Katka Staňková.

   Žádný z úkrytů nebyl nenalezen. Bohužel nikomu se ale nepodařilo splnit limit zkoušky, a jak okomentovala výsledky hlavní rozhodčí, je otázkou, zda není čas k diskusi nad úpravou provedení vrcholových zkoušek, aby se více přiblížily praktickému zásahu. Nejlépe se vedlo … a co se dalo, tzn. pohár za nejlepší speciál, pohár za nejlepší poslušnost a celkový pohár vyhrála z Jihomoravské brigády Hana Vymazalová se svou fenou belgického ovčáka Niki z Huckelovy vily. Ani ona sice nesplnila limit zkoušky, ale dosáhla nejvyššího počtu bodů a získala tak i putovní pohár P. Staňka. Na druhém místě skončil taktéž Jihomoravák, Radek Polák se svojí mladičkou fenou německého ovčáka Dixie Mar-Zur a pohár za třetí místo putoval do Královehradeckého kraje s Martinem Jakubšem a jeho belgickým ovčákem Duckling Noble Callistopeia. Smůla se přilepila na paty dvěma Jihočeským zástupcům. Pavel Troller odstoupil se svojí berňačkou Brigittou po absolvování prvního speciálu, kdy si poranila tlapku a i Radek Anděl s Artušem po provedení obou speciálů oznámil, že ze zdravotních důvodů Artuše ze závodu odstupuje.

   Díky perfektní spolupráci se sponzorskou firmou Vafo Praha dostali závodníci ceny značky Brit, a po slavnostním vyhlášení výsledků a předání těchto cen už čekalo na všechny přítomné upečené selátko od dalšího skvělého sponzora Stáje Štětice.

   Na Spáleništi opět po celou dobu vládla příjemná kamarádská atmostéra…ostatně jak je tam dobrým zvykem…

 

fotografie ze závodu: https://jczbk.rajce.idnes.cz/Cesky_pohar_zachrannych_praci_2019


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknou článek
Podobné články