Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Náročné laviny

Přestože na většině území ČR se střídalo lednové počasí ve všech myslitelných formách, místy až metrová sněhová pokrývka proměnila okolí základny Spáleniště v ideální podmínky pro konání kursu lavinových prací.


Náročné laviny
Jaroslav Sedlák 23.1.2012 8512x Nezařazeno

V prodlouženém lednovém soustředění se na ně sjelo dvacet čtyři členů JČZBK, a to i přesto, že deset dalších se na poslední chvíli ze zdravotních či pracovních důvodů omluvilo. Šumava skutečně v úvodu roku 2012 připravila svým návštěvníkům pestrou škálu počasí od nádherné prosluněné zimy přes téměř celodenní vánici až k vydatnému lijáku, který se vzápětí opět dokázal proměnit v bílou tmu způsobenou dlouhotrvajícím hustým sněžením. Program prvního lavinového soustředění v lednu byl nastaven pro úroveň začátků práce s cadaverem a prvního stupně lavinových zkoušek NZŘ. Na závěr soustředění také tyto plánované zkoušky proběhly a přestože již zmiňované počasí účastníkům nic neulehčilo, mohli rozhodčí vyslovit nad předvedenými výkony uspokojení. Při zkouškách ZLP1 bylo z devíti psů úspěšných sedm, když nejvyšší uznání vyslovil rozhodčí Viták nad prací stafbulky Gasi, která svou urputnou snahou dokázala kompletně vykrýt terén, najít a označit všechny tři hledané osoby včetně dvou malých předmětů. Při zkouškách ZLP/C byla nejúspěšnější bernská salašnice Arina psovoda Pavla Trollera, která předvedla jak v nočním, tak při denním speciálu naprosto samostatnou práci při plné ovladatelnosti a kompletním vykrytí obou terénů. Ale i představitelé dalších plemen předvedli, že jejich příprava byla promyšlená a důsledná: zlatý retrívr, německý ohař, špringršpaněl, chesepeak a bílý švýcarský ovčák. Obecně se má zato, že krátkosrstá plemena jsou v horských podmínkách poněkud riziková, zde se však projevily spíše problémy s nabalováním sněhu na nohy a spodky břich u plemen s "vlajkami" - flat, špringer, zlaťák nebo buvier. Vlhký a lepivý sníh vytvářel pro ně podmínky při prohledávání ještě náročnější. Každopádně však šumavský pobyt šel nejen psům, ale i zúčastněným psovodům v idylické pohádce zasněženého Spáleniště velice k duhu a již se těší na jeho pokračování v únoru ve výcvikové úrovni o jeden až dva stupně vyšší.


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknou článek
Podobné články

    Lavinový kurs 2011

    Přestože sněhová nadílka současné zimy doznává značných výkyvů, Spáleniště se svou Ledovou kotlinou ani letos nezklamalo.

    Nezařazeno

    9/11 CHLUPATÍ HRDINOVÉ

    Dnes, v 9:59 a 10:28 se před dvaceti lety v USA zřítila Americká dvojčata.

    Nezařazeno

    Ukázka v Netolicích

    Další ze série letních táborových ukázek pro děti, tentokrát pro příměstský tábor organizaný SDH Netolice se zaměřením na složky IZS. Hafanům i dětem se ...

    Nezařazeno

    Sobotní adrenalin

    Díky skvělé spolupráci VZS a tentokrát hlavně ochotě Honzy Wimmera, jsme se v sobotu, za velké nepřízně počasí, vydali do Dolní Vltavice, hlavním úkolem dne bylo ...

    Nezařazeno