Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Pátrání v bažinách

Obrovským plusem Jihočeské brigády je skutečnost, že dokáží rychle zformovat mobilní zásahové družstvo i v dost nepříznivém čase.


Pátrání v bažinách
Jaroslav Sedlák 29.4.2010 16287x Zásahy


Bylo tomu tak i ve středu 28.4.2010, kdy se sjížděli účastníci praktického zásahu na 13. hodinu do místa srazu u OŘ Strakonice. 
Ve vzorné spolupráci se strakonickou kriminální policií bylo jedenáct členů JČZBK po přesunu do terénu rozděleno do dvou rojnic, pátrajících od středu inkriminovaného terénu do dvou stran. Šlo o prohledání údolí hustě zarostlého lesa na jednu stranu a řidšího bažinatého terénu s náletovými křovinami na stranu druhou. Terén tři dny prohledávaný rojnicemi policistů i s použitím vrtulníku s termovizí podle závažných indicií skýtal možnost úkrytu oběti trestného činu. Ani psí nosy cvičené pro práci s cadaverem však tuto možnost nepotvrdily, takže v podvečer byla jejich práce ukončena s výsledkem nepotvrzujícím nález. Akce byla pro kynology velmi přínosná v několika aspektech. Jedním z hlavních byla práce v páchnoucím bahnitém terénu, kde pohyb pro psy, ale hlavně pro psovody, byl velmi specifický a náročný. Nebyla zde nouze o náhlá proboření až po kolena nebo ulamující se ztrouchnivělé kmeny olší. Především však pátrání v prostředí nasyceném bahnitými pachy a z bahna unikajícími plyny byla z hlediska zkušeností pro psy velmi zajímavá již proto, že se s podobným terénem někteří možná setkali poprvé v životě. Každopádně si celá jedenáctka psovodů Jihočeské brigády zasluhuje dík za poctivě odvedenou práci a další potvrzení již tradiční dobré značky spolupráce záchranářů s policisty na jihu Čech.


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknou článek
Podobné články

    Vítané happyendy

    Bezútěšné hledání některých pohřešovaných osob je po hodinách marné práce kynologů určitě frustrující. O to vítanější je každý zásah s pozitivním ...

    Zásahy

    Skoro vánoční pátrání

    Ještě tři dny před Vánoci jsme byli vyzváni ke spolupráci při velké pátrací akci.

    Zásahy

    Úspěšný zásah

    Praktického nasazení se zúčastnili dva členové JČZBK s nejvzdálenějším místem bydliště.

    Zásahy

    Vánoční tragedie

    Vánoční svátky nepřinášejí každému štěstí a pohodu. U některých lidí vyvolávají těžké deprese a nezřídka i touhu se vším skoncovat...

    Zásahy