Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Plošný kurz IRO na Spáleništi

O uplynulém víkendu ve dnech 6. – 8. 4. 2018 se na naší základně Spáleniště konal mezinárodní plošný kurz IRO pro pokročilé.


Plošný kurz IRO na Spáleništi
Bára Andělová a Zorka Jilečková 12.4.2018 3227x Speciální akce

Na kurzu bylo přítomno celkem 34 účastníků – 26 psovodů a 8 pomocníků – ze sedmi různých zemí - ČR, Slovenska, Rakouska, Rumunska, Maďarska, Slovinska a Holandska. Kurz ochotně vedly tři instruktorky IRO - Eva Dauer, Silvia Mielich a Eva Peer.

Jak  to viděly pozorovatelky

 Zorka:

S kurzem ani seminářem IRO jsem doposud neměla zkušenost, tak jsem nevěděla, co přesně čekat a byla zvědavá na zpětnou vazbu zkušenějších kolegů. Za oba dny jsme v terénu strávili celkem 13 hodin, kdy se s ohledem na úroveň výcviku psů pracovalo na detailech, jako jsou příliš malá vzdálenost od figuranta a lepší označování. V naší skupině byl také pes, který označuje figuranta nálezkou, což není v našich krajích běžný způsob označování, a měla jsem příležitost přihlížet a figurovat výcviku tohoto psa. Další představená cvičení byla zaměřena na zlepšení nedostatků zúčastněných psů a také jejich psovodů. Nutno podotknout, že dvounozí i čtyřnozí účastníci byli kvalitně připraveni. Bonusem naší skupiny byla účast rozhodčího IRO p. Klause Herzoga, který zodpovídal otázky účastníků.

Rozumím, že na této úrovni se jisté kvality psovoda předpokládají, nicméně nedostatek tohoto kurzu vidím v de facto opomenutí teorie o práci s větrem, taktice prohledávání, častých chybách psovodů atd.

Závěrem mohu konstatovat, že účasti na tomto kurzu rozhodně nelituji. Nejen, že byl pro mě přínosný jako pro figuranta, ale také z pohledu osobního rozvoje jako psovoda. V neposlední řadě to byl velmi příjemně strávený víkend ve společnosti pohodově naložených lidí.

 Bára:

Účastníci byli rozděleni do tří skupin. Skupinu, ke které jsem byla přidělena jako pomocník, vedla paní Eva Dauer a byla složena z psovodů Ústecké, Pražské a Karlovarské brigády a KZJČR. Paní Dauer je velmi aktivní, energická, empatická, citlivá instruktorka, věnovala se zodpovědně každému jednotlivému psovi, a s psovodem vždy cvik rozebrala a poradila, jak by chybu odstranila. Ve skupině byli psi vysoké úrovně, šlo tedy většinou o menší problémy, jako třeba ohlížení se na psovoda, přílišná samostatnost při vyhledávání, dotírání na figuranty při vyštěkání. Trénink byl veden systematicky od „základních“ tréninkových cviků, přes složitější až k dlouhému prohledání. Některé cviky a rady byly pro mě nové a dají se použít v přiměřené formě i u začátečníků. Jiné byly už známé, což ukazuje, že trénink vedeme všichni stejným směrem. Bylo hodně poučné pozorovat při tréninku velmi zkušené psovody se svými psy na nejvyšší úrovni i s mladšími psy, na úrovni FL A. Prostě užitečně strávený víkend mezi příjemnými lidmi, kteří, ač jsou z různých částí republiky nebo různých organizací, „mluví všichni stejnou řečí“.


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknou článek
Podobné články