Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Pohár plemen II. ročník

Květnové soustředění Jihočeské záchranné brigády kynologů na Spáleništi, mělo na programu sobotní uspořádání velice milé akce, kde nebylo prioritou složení záchranářské zkoušky, ale setkání lidí, kteří si chtějí, především pro radost, se svými čtyřnohými kamarády zazávodit.


Pohár plemen II. ročník
Petra Kučerová 17.5.2016 3912x Závody a soutěže

Propozice byly v intencích národního zkušebního řádu SZBK dle zkoušky 1. stupně. Družstvo tvořili 3 psi stejného plemene, kdy ve stanovený čas jeden z družstva nastupoval do sutiny, zároveň druhý do plošného vyhledání a třetí, ve stejný čas, nastupoval na poslušnost. Bylo reálné, že psovodi z jednoho družstva se poznali až v den závodu a rozdělovali si, kdo kam nastoupí. Celkem se závodu zúčastnilo 36 psovodů, doslova z celé republiky, a to nejen členů SZBK, ale i psovodi HZS, KZJ a dalších kynologických organizací.

Reportáž Jihočeské televize

začátek na 3min 7 sec

Závod začal, a na všech úsecích probíhal, v pohodové atmosféře a to i navzdory nečekané absenci, ředitelky akce, Jany Šmídové, která v pátek před soutěží onemocněla. Taktéž bylo nutné operativně vyřešit neúčast stropnických hasičů, kteří jsou již tradiční figurantskou posilou JČZBK, ale tentokrát museli svoje působení na poslední chvíli odvolat. Právě takovéto krizové situace prokážou připravenost celého kolektivu a rázem je zapotřebí „každé ruky“. Hladký průběh je výsledkem pečlivého úsilí, s níž je každá akce JČZBK připravována a také je známkou sehranosti a obětavosti party Jihočechů, kteří dokážou sladit svůj osobní, rodinný a pracovní život, s neprospěchářskou činností pro JČZBK, kterou mají vysoko ve svých prioritách. Právě na takovýchto lidech stojí úspěšnost každé neziskové organizace.

Díky sehranosti mohla v tomto nabitém dni proběhnout ještě i odpolední ukázka JČZBK na tradičním přeboru Policie ČR ŠUMAMAN v Přední Výtoni, kde celkem 8 členů JČZBK ukázalo, bohaté návštěvnosti, práci psů, záchranářů.

Odhlášením posledního psovoda bylo jasné, že na Poháru plemen 2016 se nejvýše na stupně vítězů probojovali zástupci plemene erdelteriér, druhé bylo plemeno zlatý retriever, třetí louisianský leopardí pes, a dále následovala plemena, belgický ovčák malinois, flat coated retriever, německý boxer, labradorský retriever, border kolie, australský ovčák, bernský salašnický pes, hovawart a parson russel teriér.

Pohár za nejlepší práci v sutinách předala hlavní rozhodčí Lucka Dlouhá Ondřeji Guldovi s BOM Alexa Jankari, v plošném vyhledání ocenila posuzující Iveta Katrevová jako top výkon Janu Šmídovou se zlatým retrievrem Jessie a u rozhodčí Evy Ištvánkové, na poslušnosti, se nejvíce dařilo Josefu Skrejvalovi s jeho BOM Acer Regina Canina.

Atmosféru akce může přiblížit bohatá fotodokumentace a také reportáž Jihočeské televize, či živý vstup do vysílání radia Impuls. Odkazy budou postupně přidávány k tomuto článku. Pozadu samozřejmě nezůstává ani facebook JČZBK, kam je možné psát vzkazy od fanoušků.

Dík patří novému partnerovi JČZBK, jímž je Brit – výroba, distribuce a vývoj superprémiových krmiv pro psy a kočky, který poskytl hodnotné ceny pro závodníky.

Při závěrečném vyhlášení tlumočil zástupce vedoucího JČZBK Zdeněk Čmejrek zdravici od prezidentky SZBK Ing. Heleny Šabatové, která se nemohla z pracovních důvodů účastnit. Po gratulacích, nejen vítězům, se pořadatelský sbor oklepal z únavy, závodníci z končící trémy, rozhodčí z odpovědnosti a kdo měl zájem a nepospíchal domů, mohl si dle libosti ještě zatrénovat. Večer byla klubovna zázemím pro skvělou zábavu při živé hudbě a ani sobotní dopoledne nebylo v duchu zahálení … opět se trénovalo.

Pohár plemen naprosto splnil svůj účel. Pohodově strávený čas, možnost zazávodit si a sdružit lidi, zabývajících se stejnou myšlenkou, jež může mít různé provedení. Tou hlavní sdadasamyšlenkou je mít vycvičené psy pro pomoc lidem v nouzi. JČZBK si pro tento rok vytyčila jako hlavní cíl, účast na hasičských atestech, jejichž složení opravňuje psy k praktickým zásahům. Tímto závodem dost možná spolupráce právě s touto složkou začala a pro JČZBK by to znamenalo rozhodně krok správným směrem.

Fotografie z akce naleznete:

http://jczbk.rajce.idnes.cz/Pohar_plemen_14.5.2016_Poslusnost/

http://jczbk.rajce.idnes.cz/Pohar_plemen_14.5.2016_Vyhlaseni_vysledku/

Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknou článek
Podobné články