Soustředění pro praxi zakončené dalším praktickým zásahem

Koncem září proběhlo již druhé soustředění pro úspěšné účastníky PPN a atestované psovody. Tentokrát se 12 svazových psovodů z celé republiky sjelo na základnu Vodní záchranné služby ČČK u vodní nádrže Hracholusky, aby k tréninku využili okolní lesy plné roklí, lesních školek a divoké zvěře. Z JČZBK jsme se zúčastnili 4 psovodi.


Soustředění pro praxi zakončené dalším praktickým zásahem
Bára Andělová 4.10.2022 350x Speciální akce

Celá sobota byla ve znamení sektorového hledání. Každý psovod jel na soustředění s již dopředu rozmyšleným plánem tréninku a podle toho dostal přidělený jeden nebo více terénů odpovídající velikosti, který pak prohledával buď podle GPS nebo mapy a kompasu. Do terénů jsme byli se psy odváženi po dvojicích na motorovém člunu Vodní záchranné služby. Každá dvojice byla dovezena na jiné místo a pak už jen zbývalo najít v navigaci nebo na mapě svůj terén, dostat se k němu a prohledat ho. Během dne jsme se všichni prostřídali ve figurování i hledání. Každý z nás tedy strávil příjemný půlden proplétáním se mezi nízkými smrčinami, vysokými kopřivami nebo prolézáním hlubokými zarostlými roklemi (došlo i na všechny čtyři) a půlden „povalováním“ se v lese a čekáním na psa zachránce.

Protože večery už jsou dlouhé a je zbytečné nečinně zahálet v klubovně, trénink pokračoval i po večeři prohledáním cesty.

 

Neděle dopoledne patřila nejdříve vyhodnocení sobotního hledání, jak už je na těchto akcích zvykem. Každý psovod vysvětlí, proč zvolil zrovna takovou taktiku a probere celou svou práci s ostatními. Pak následoval lehčí trénink. Celý víkend foukal stálý stejnosměrný vítr, takže se nabízelo potrénování navětření, kdy jedna skupina využila rokli a druhá svažitý les.

 

Velký dík za celou organizaci, přípravu, rozplánování terénů a domluvení ubytování na základně Vodní záchranné služby ČČK Hracholusky patří opět organizačnímu týmu v čele s Martinem Jakubšem a také vodní záchrance za dovoz do terénů. Všem psovodům pak za účast, příjemnou atmosféru a sdílení cenných zkušeností.

Každá akce má mít svou pěknou „tečku“. Tečkou tohoto soustředění byl odjezd některých účastníků na praktický zásah.