Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Záchranní psi IZS na Spáleništi

Ve dnech 7. - 8. 9. 2018 proběhlo na Spáleništi XIV. Mistrovství ČR záchranných psů a psovodů složek Integrovaného záchranného systému ČR.


Záchranní psi IZS na Spáleništi
14.9.2018 2778x Závody a soutěže
Akci každoročně pořádá Generální hasičský záchranných sbor ČR a letošním ročníkem byl pověřen Svaz záchranných brigád kynologů, který oslovil Jihočeskou záchrannou brigádu kynologů. Parta Jihočechů se přes nabitý program akce ujala.
 
Celkem nastupovalo 10 tříčlenných družstev. Jeden psovod se svým psem pracovali na prohledání sutiny a druhý psovod se svým chlupatým parťákem zároveň vykrývali terén hustého lesního porostu. V obou terénech se pohřešovalo po 5 pohřešovaných osobách, celkem tedy psovodi svému vedoucímu družstva, který je koordinoval z hlavního stanu, mohli  do vysílačky, během stanovených 30 minut, nahlásit 10 nálezů. Práce každého psovoda byla prověřena jak ve dne, tak i v noci a situace měla prověřit schopnost záchrany lidského života nejen při živelném neštěstí např. zemětřesení, ale i při hromadné automobilové nehodě a v současné době mohou být zkušenosti zúročeny i při případném teroristickém útoku.
 
Na start se postavily profesionální složky např.  Policie ČR, Městská policie,  Hasičský záchranný sbor ČR, ale i dobrovolní hasiči nebo Svaz záchranných brigád kynologů, Kynologická záchranná jednotka, Sirius a další. A právě jednoznačně potěšující devizou je, naštěstí stále se prohlubující, spolupráce profesionálních a dobrovolných složek zabývajících se záchrannými psy. Nejlépe se tentokrát vedlo, putovní pohár a titul Mistr ČR záchranných psů složek IZS ČR 2018 získalo skvěle pracující družstvo Policie ČR, na druhé příčce se pyšnil Hasičský záchranný sbor ČR a třetí pozici obsadilo Sdružení hasičů Čech Moravy a Slezska.
 
Mimořádně štědrý sponzor Brit zajistil závodníkům krásné ceny a sponzor Stáje Štětice opět věnoval oblíbený gurmánský zážitek - opečení prasete. Sportovní přístup závodníků, profesionální sbor rozhodčích a sehraní obětaví organizátoři … díky tomu všemu vládla na Spáleništi skvělá a uvolněná atmosféra. Ostatně tak je to na Spáleništi zvykem.

Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknou článek
Podobné články