Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Zimní Spáleniště

Poprvé od platnosti nového zkušebního řádu se na svém zimním soustředění sešli jihočeští záchranáři.


Zimní Spáleniště
Pavel Troller 18.1.2022 895x Soustředění

Výška sněhové pokrývky neumožňovala plnohodnotný lavinový výcvik, ale i trénink plošného vyhledání v zimních podmínkách má velký význam. Vždyť pátrání po osobách ztracených v lesních terénech je vůbec nejčastějším praktickým zásahem záchranářských kynologů. Jen v průběhu tohoto soustředění byli naši psovodi pozváni na dvě pátrání: ve středu v Jincích skončilo šťastným nálezem hledané osoby, sobotní v Nových Hradech bylo odvoláno, pohřešovaný byl náhodně nalezen bohužel již mrtvý ještě před naším výjezdem. 

Právě nový zkušební řád SZBK je svými požadavky mnohem více zaměřen na výcvik psů pro praxi a je velmi dobře, že nahradil dosavadní, již notně přežilý zkušební řád. Svazoví psovodi tak mohou naplnit slova vlastních stanov o výcviku primárně pro praktické využití záchranářských psů.

Brigádní život ale nesestává jen z výcviku, v rámci soustředění proběhly i další akce, důležité pro další budoucnost jihočeské brigády: dodávka krmení pro psy od našeho významného sponzora firmy Vafo Praha, příprava trenažéru a dovoz bezplatně získaných betonových železničních pražců, úspěšné jednání s myslivci o podmínkách terénních tréninků v okolí základny a projednání spolupráce s hasiči z SDH Přední Výtoň, která se jeví do budoucna velmi perspektivně. Všichni účastníci lednového soustředění se tak v neděli odpoledne rozjížděli do svých domovů sice unaveni, ale s pocitem dobře vykonané práce.

 


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknou článek
Podobné články