Bambifest, ČEZ, Olšina, ZOO Hluboká

Už několik let je JČZBK oslovována celou řadou institucí, ohledně představení výcviku psa záchranáře. Pro členy brigády je taková účast na ukázce pro veřejnost i dobrou zkušeností. Pes je vystaven ?neběžné? situaci a musí se vyrovnat např. s kontaktem hned několika ?hladičů?, cvičit před masou lidí nebo nácvikově vyhledávat v provizorních podmínkách.


Bambifest, ČEZ, Olšina, ZOO Hluboká
Petra Kučerová 29.5.2017 2524x Ukázky

       Personálně obsadit všechny požadované akce není jednoduché, jsou časově náročné a zcela podléhají individuální ochotě členů. Jejich plánování a styl prezentace se připravuje i měsíce dopředu, ale díky sehranosti je každá taková akce milou a úspěšnou záležitostí, za kterou JČZBK sklízí slova díků a uznání. 

      Sezónu ukázek v letošním roce odstartovaly, začátkem května, hned dvě návštěvy základních škol, v Českých Budějovicích a Trhových Svinech. Opravdový zápřah nastal 20.5.2017, kdy pod záštitou Jihočeského kraje proběhla velká akce v Č. Budějovicích „Bambifest“. Jednalo se o přehlídku činností dětských spolků a organizací pracujícími s dětmi a mládeží. Jelikož Jihočeský kraj je partnerem a podporovatelem JČZBK, účast brigády byla samozřejmostí. Zároveň ve stejný den, však generální partner JČZBK Skupina ČEZ ve svém infocentru v Týnu nad Vltavou, pořádala „Temelínské čarování“ a JČZBK byla oslovena žádostí o účast. Obě akce se mohly pyšnit bohatou návštěvností a celkem 14 členů JČZBK, se svými psími parťáky, skvěle zvládli nejen ukázat, jak vypadá výcvik a práce psa záchranáře, ale i zodpovědět nespočet dotazů. Děti po vyřešení kvízů obdržely drobnou upomínku a zkrátka nepřišli ani chlupáči, předvádění, hlazení, mazlení a hraní bylo dost a dost.

      Hned 24.5.2017 se konala další velká tradiční akce v režii šumavské divize Vojenských lesů a statků ČR, s.p., „Dětský den na Olšině“. Do krásného prostředí bývalého vojenského prostoru Boletice přijelo přes tisíc dětí. Přestože atrakcí bylo v celém kempu desítky, stanoviště JČZBK si od rána, až do odjezdu posledního vlaku neoddechlo. Opět nespočet dotazů, poslušnost, štěkání, navíc zde proběhla, ve spoluráci s Vodní záchrannou službou ČČK Český Krumlov, i ukázka vodního výcviku, což měly fenky bernského salašnického psa, flanderského bouviera, beaucerona a německého ovčáka jako největší odměnu.

       Vodní záchrana byla součástí ukázky i v sobotu 27.5.2017 v ZOO Hluboká nad Vltavou, kde se konala „Muzejní noc  „pod psa““. Zástupce ČMKU pan Kubeš, který JČZBK ohledně účasti oslovil, byl prezentací  nadšený a diváci práci psů odměnili bouřlivým potleskem. Není divu. Přihlížející mohli vidět, poslušnost border kolie, vyštěkání figuranta anglickým špringršpanělem a díky dobrovolným hasičům z Hluboké, kteří poskytli člun, mohla německá ovčanda předvést jeho bravurní přitažení ke břehu. Fena flat coated retrievera zase neváhala zachránit obětavou topící se figurantku.  

      Několik ukázek JČZBK ještě letos čeká a všem, kteří se na nich podílejí, patří velký dík.