Konečně zima

Naplánovaným termínem svého lednového lavinového soustředění se jihočeská brigáda šťastně trefila do začátku opravdové zimy.


Konečně zima
Pavel Troller 24.1.2019 2818x Soustředění
Celodenní mráz a hlavně více než půlmetrová vrstva sněhu umožnily věnovat se opět po roce naplno lavinovému výcviku. Po dokončení nutných prací, jako bylo prohazování cest ke srubům a kotcům a zahrabávání lavinových úkrytů, nás čekalo intenzivní hledání zasypaných osob, ztracených rukavic, batohů a vzorků lidského pachu. Teď ještě, aby tyto podmínky vydržely až do únorového soustředění a absolvovaný náročný trénink bylo možno zúročit na naplánovaných zkouškách. 
Lednového soustředění se zúčastnila i většina nových členů a čekatelů, jichž byl na letošní výroční schůzi přijat rekordní počet. Všichni absolvovali praktická proškolení v práci s vysílačkami, navigacemi GPS, lavinovými piepsy, aby tak zapadli do vytýčené koncepce brigády a byli časem připraveni na podmínky ostrého praktického zásahu. Je potěšitelné, že zájem o členství v dobře fungujícím kolektivu JČZBK narůstá a že se brigáda neuzavírá přílivu nové krve. Vždyť kdo může dnes vědět, zda se mezi nově příchozími nenachází budoucí sportovní šampion nebo někdo, kdo se svým psem pomůže zachránit lidský život.