Nadšení pracanti

Poměrně nedávno jsme pod titulkem Třikrát super prezentovali tři výtečné vrhy různých plemen: německé ovčáky, bernské salašníky a borderky.


Nadšení pracanti
Jaroslav Sedlák 6.5.2014 3027x

Nyní k nim můžeme přiřadit další ze série skvělých pracovitých plemen, stafordšírské bulteriéry, kteří kromě naprosté nenáročnosti na srst jsou ideálními společníky jak v bytě, tak při výcviku či jiných volnočasových aktivitách. Pracovní náruživost stafíků není třeba příliš zdůrazňovat, je již pověstná ve všech výcvikových směrech, od loveckých přes sportovní až po stopaře a záchranáře. Stejně známá je i jejich nenáročnost na péči a skladnost při cestování, takže na základě těchto aspektů raketově vzrůstá jejich obliba. Malý gladiátor s velkým srdcem, jak je stafík nejčastěji prezentován, bravurně zvládá i úkoly velkých psů pracovních plemen. Vynikající nosy je při uplatnování této schopnosti řadí mezi nejúspěšnější plemena, vrozená statečnost se při práci s černou zvěří mezi myslivci setkává s vrcholným obdivem. Přes menší vzrůst, který je ale dokonale vyvážen dynamickou pohyblivostí, dokáže stafík zvládat prohledávání sutin tak, že před několika lety dokázal zvítězit v této kategorii i na mistrovství světa. Pracovní náruživost je jim stejně vlastní jako jejich větším bratrům amstafům.
Příležitost se většinou neopakuje. Z nabídky štěňat na stránkách JČZBK vyšli již před časem velice úspěšní jedinci, jak potvrzuje třeba Šárka Amortová, kráčející s australáčky ze stejného pelíšku od vítězství k vítězství, Kristýnka s Bejbinkou či Radek s buvierem Artušem, skládající zkoušky se záviděníhodnou lehkostí. Kvalita je nezpochybnitelná a zveřejňování nabídky štěňat na stránkách jihočeských záchranářů je rozhodně jednou z nejspolehlivějších známek té nejvyšší kvality.
Chovatelkou je Hedvika Češková v Č.Budějovicích:  hedvika@zachranari.cz