Prověrka praktického nasazení z pohledu nového figurujícího účastníka

Jako zelenáče ve světě záchranařiny mě ani nenapadlo, že bych se akce, která má název jako americký akčňák, mohl v nejbližší době vůbec zúčastnit. Fiktivní pohřešované osoby se ale při tomto dobrodružství naštěstí hodí vždy a nespornou výhodou je, že se může kvalifikovat prakticky každý. A tak jsem se kvalifikoval.


Prověrka praktického nasazení z pohledu nového figurujícího účastníka
Lukáš Čihák 26.5.2022 949x Speciální akce

Předem jsem se dostal k informacím, že ztratím-li se přesně v tom bodě, kde mi řeknou, a nechám se tam taky najít, tak budu moc hodnej kluk a dostanu najíst. Uklidnila mě záruka, že jídlo dostanu i pokud mě žádný pes nenajde. A pokud mě zrovna nepošlou ztratit se v noci, tak jsem dokonce měl mít i hlavu kde složit. To vše za pár drobných. Ale to pořád nebylo všechno! Budu-li nalezen, můžu se jako bonus zdarma zúčastnit zajímavých přednášek. Kupříkladu o tom, jak se v konkrétních podmínkách může šířit třeba i můj pach. Dozvědět jsem se měl tipy a triky o praktickém pátrání v ploše a s tím, co hlavně musíme se svým čtyřnohým parťákem levou zadní zvládat, aby nám třeba jednou dali atest, jaké pozoruhodné materiální vybavení se hodí mít s sebou a jak s ním pracovat. Další avizovanou dovedností mělo být, jak se neztratit, když se na Vás vykašle technika, zbydou oči pro pláč, ale také papírová mapa a buzola. O tom jsem naposledy ve svých dvanácti četl v Rychlých šípech. Takže když jsem se rozhodoval, jestli jet nebo nejet, účast pro mě byla jasná volba.

Zpětně zhodnoceno: informace o události nelhaly a v mnohém předčily má očekávání. Uznale jsem se poplácal po rameni za své rozhodnutí účastnit se. Můj pes na mě nevěřícně hleděl a mé nadšení nesdílel. Celkem mu rozumím. Pardon Quido, byl jsem častěji a déle pryč, než jsi zvyklý. Ale díky tomu sis více navykl na svou kenelu, změna prostředí i nepřetržitý pobyt v autě Ti také prospěly, a o to víc sis užil procházek a několika štěkání ve stodole a v lese, které jsme pro Vás figurantské psy uspořádali vždy zrovna ve skupince s tím, kdo sdílel stejnou myšlenku. Tvůj páníček nemá jen kupu zápisků, které si ve správný čas musí vybavit v praxi, ale také nový rekord v době nepřetržitého figurování! Však ses usmíval od ucha k uchu mému vyprávění, jak jsem v nočním lese za roztodivných zvuků přírody ležel šest hodin v kuse přišpendlený ve stráňce těsně nad potokem, do kterého se mi pomalu, ale jistě postupně sunulo pozadí. A když už jsem se chystal usnout, přišel mě osvěžit pes právě se vykoupavší v té zatraceně studené vodě.

Jestli se nezpřísní kvalifikační požadavky :-), příští rok zase rád pojedu jako figurant. A protože pes chyby nedělá a za všechno může psovod, budu se snažit připravit tak, abych jednou hledání svému hafanovi kazil co možná nejméně.

Foto Jana Volková