Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Seminář k plochám

Plošné práce jsou v mnoha místech ČR nejčastějším styčným bodem pro spolupráci složek IZS při hledání pohřešovaných osob v praxi.


Seminář k plochám
Jaroslav Sedlák 25.6.2012 5199x

Vedení SZBK ČR proto přikročilo k uspořádání semináře k nácviku plošných záchranářských prací prostřednictvím mezinárodní organizace IRO a pověřilo organizací Ústeckou záchrannou brigádu. Seminář se konal v obci Chbany nedaleko Žatce, která je záchranářům známá blízkostí trenažéru sutinových prací. Právě v jeho přímém sousedství se odehrávaly praktické nácviky pod vedením současné výcvikářky IRO dr. Theresie Gerritsen a instruktora Ruuda Haaka. Náplní kursu měly být moderní metody nácviku plošných záchranných prací, které jsou celosvětově velmi citlivým místem ve výcviku záchranných psů. Podle mých zkušeností rozhodčího je právě u nás, v ČR, velmi málo psů schopných srovnání s praktickou úrovní psů třeba z Uruguaye nebo Kolumbie. Ti mají naopak velmi problematické disciplíny poslušnosti. Proto vedení JČZBK neváhalo vyslat na seminář do Žatce čtyři své instruktory výcviku na náklady brigády. Záměr byl zcela jednoznačný: využít názory současné výcvikářky IRO na nácvik plošných prací, zejména pak v souvislosti s novým zkušebním řádem IPO-R, který plošné práce proti dosavadním praktikám dost podstatně změnil. Nejde už jenom o práci psů v terénu,  velkou roli zde v současnosti hraje taktika zvolená psovodem, která je absolutním základem úspěchu. Na tento problém také byla celá řada otázek. S vlastním průběhem semináře byli Jihočeši velmi spokojeni a těší se na jeho pokračování v příštím roce, který by měl na dosavadní navazovat. Proběhne v květnu 2013 na Spáleništi, opět pod vedením Resi Gerritsen, a další kurs IRO se bude konat v červenci 2013 na Lipně na téma vodních záchranných prací. Z absolvovaného kursu FL budou instruktoři JČZBK přenášet své poznatky při zahájení výcvikového týdne v poslední dekádě července. Moderní metody výcviku plošných prací se pak musí stát trvalou náplní nejen tohoto týdne, ale i dalšího výcviku po celý rok. Právě proto tam byli vysláni a proto je i sestavena náročná náplň výcvikového tábora 2012 tentokrát bez zkoušek z výkonu, ale zato v nejintenzívnějším výcvikovém duchu.


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknou článek
Podobné články

    Ukázka pro příměstský tábor

    V pondělí 21.8.2023 proběhla již tradiční ukázka práce záchranných psů pro příměstský tábor v Českých Budějovicích. V parku Stromovka jsme se sešli s 26-ti ...

    Ukázky

    Český vodní pohár

    Velmi náročné propozice ZVP3 každoročně limitují nižší účast psovodů na vrcholné soutěži v této disciplíně. Ani 31.7.2010 tomu nebylo jinak.


    Taktické cvičení složek IZS

    Shodou okolností v době vrcholící houbařské sezóny, kdy byli naši psovodi v průběhu pár týdnů povoláni k několika pátráním po pohřešovaných osobách, se v ...

    Zásahy

    Se psy v zoo

    Návštěvy zoologických zahrad v rámci výchovy mladých psů provádějí systematicky asi všechny kolektivy.