Stopařská tečka
Schválením zkoušky záchranného stopování 3. stupně (ZZS3) byla učiněna poslední tečka do doplnění národního zkušebního řádu.

Stopařina byla posledním výcvikovým záchranářským směrem, který v NZŘ nebyl obsažen ve třech úrovních náročnosti. Zkouška ZZS3 nejde cestou prodlužování časů stop nebo ztěžování prostředí, ale ve smyslu "čistých" prací klade požadavky na rozlišování pachů, které je nedílnou a vysoce mistrovskou záležitostí stopařů. Obsahuje tři stopy, staré 60, 120 a 180 minut, kladené všechny jedním kladečem, jehož si psovod při zahájení akce vylosuje, a zvedané dvě ve dne a třetí za tmy. Začátky všech tří stop je nutno vyhledat podle pachu z nasumovaného předmětu v sáčku na úseku 20 kroků. U první stopy provádí pes rozlišení předmětů, když jsou na trase stopy umístěny navíc dva indiferentní předměty, u druhé a třetí stopy řeší rozlišení již v úseku na začátku (u 2. stopy ze dvou a u třetí ze tří tras) a potom na konci u ležících osob (kladeč + 1, kladeč + 2). Délka stop není přílišná: první 300, druhá 600 a třetí 900 kroků, limity pro jejich zvednutí jsou postupné 15, 20 a 30 min. Stopy neobsahují žádné lomy, jsou kladeny v obloucích (v první jeden, ve druhé dva a ve třetí tři) s celkovým přizpůsobením terénu. Není zde předepsáno střídání různých terénů, ale použitý terén je volbou pořadatele. Zkouška je 300bodová (každá stopa za 100 bodů) a neobsahuje vůbec disciplínu poslušnosti. Předměty jsou standardně věci osobní potřeby (rukavice, ponožka, nůž, brýle) po 5 bodech, při označení nesprávného předmětu ztráta 20 b., ale při nesprávném rozlišení osoby je stopa nesplněna. Z pověření pléna SZBK ČR bude na závěr kursu Pohotovostní jednotky 15.8.2013 zkouška ZZS3 uspořádána zkušebně stejným způsobem, jako byly již v minulosti uváděny do života zkoušky ZZL nebo ZTV3: po prvním prověřovacím uspořádání bude akce vyhodnocena, provedeny případné kosmetické úpravy a pak ZZS3 definitivně schválena. Při předcházejících konzultacích se nejlepší svazoví stopaři k ZZS3 vyjadřovali velmi pochvalně s netajenou chutí co nejdříve se o její složení pokusit.
http://www.jaroslav-sedlak.cz/clanky/vycvikovi-specialiste_37.html