Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Stopařská tečka

Schválením zkoušky záchranného stopování 3. stupně (ZZS3) byla učiněna poslední tečka do doplnění národního zkušebního řádu.


Stopařská tečka
Jaroslav Sedlák 8.12.2012 5480x

Stopařina byla posledním výcvikovým záchranářským směrem, který v NZŘ nebyl obsažen ve třech úrovních náročnosti. Zkouška ZZS3 nejde cestou prodlužování časů stop nebo ztěžování prostředí, ale ve smyslu "čistých" prací klade požadavky na rozlišování pachů, které je nedílnou a vysoce mistrovskou záležitostí stopařů. Obsahuje tři stopy, staré 60, 120 a 180 minut, kladené všechny jedním kladečem, jehož si psovod při zahájení akce vylosuje, a zvedané dvě ve dne a třetí za tmy. Začátky všech tří stop je nutno vyhledat podle pachu z nasumovaného předmětu v sáčku na úseku 20 kroků. U první stopy provádí pes rozlišení předmětů, když jsou na trase stopy umístěny navíc dva indiferentní předměty, u druhé a třetí stopy řeší rozlišení již v úseku na začátku (u 2. stopy ze dvou a u třetí ze tří tras) a potom na konci u ležících osob (kladeč + 1, kladeč + 2).  Délka stop není přílišná: první 300, druhá 600 a třetí 900 kroků, limity pro jejich zvednutí jsou postupné 15, 20 a 30 min. Stopy neobsahují žádné lomy, jsou kladeny v obloucích (v první jeden, ve druhé dva a ve třetí tři) s celkovým přizpůsobením terénu. Není zde předepsáno střídání různých terénů, ale použitý terén je volbou pořadatele. Zkouška je 300bodová (každá stopa za 100 bodů) a neobsahuje vůbec disciplínu poslušnosti. Předměty jsou standardně věci osobní potřeby (rukavice, ponožka, nůž, brýle) po 5 bodech, při označení nesprávného předmětu ztráta 20 b., ale při nesprávném rozlišení osoby je stopa nesplněna. Z pověření pléna SZBK ČR bude na závěr kursu Pohotovostní jednotky 15.8.2013 zkouška ZZS3 uspořádána zkušebně stejným způsobem, jako byly již v minulosti uváděny do života zkoušky ZZL nebo ZTV3: po prvním prověřovacím uspořádání bude akce vyhodnocena, provedeny případné kosmetické úpravy a pak ZZS3 definitivně schválena. Při předcházejících konzultacích se nejlepší svazoví stopaři k ZZS3 vyjadřovali velmi pochvalně s netajenou chutí co nejdříve se o její složení pokusit.

http://www.jaroslav-sedlak.cz/clanky/vycvikovi-specialiste_37.html


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknou článek
Podobné články

    Tropické stopování

    Poslední část kvalifikačních startů se konala hlavně v kategorii FB, která byla dosud zcela otevřená.


    Školení k novému zkušebnímu řádu

    Uplynulý víkend byl na Spáleništi trochu jiný než obvykle. Zástupci téměř všech regionálních brigád SZBK se zde sešli, aby probrali nově schválený zkušební ...

    Spáleniště

    Znovu SOLO

    V sobotu se jihočeští psovodi spolu s několika kamarády z jiných organizací sešli v areálu bývalé sirkárny SOLO Sušice, záchranářsky nesmírně atraktivním ...

    Výjezdní tréninky

    Bramboráková ukázka

    Poslední prázdninový víkend se členové JČZBK na pozvaní SDH Tvrzice, zúčastnili již tradiční akce s názvem Bramborákový den.

    Ukázky