Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Sjezd SZBK ČR

V sobotu 26. června se ve Chbanech konal odložený volební sjezd SZBK ČR. Jihočeská brigáda na něm získala silné zastoupení ve vedení svazu.


Sjezd SZBK ČR
Petra Kučerová 28.6.2021 1330x Nezařazeno

Do Chban u Žatce se sjeli delegáti z každé členské záchranné brigády a spolu s prezidiem bylo dohromady přes 50 účastníků.

Ihned po přivítání vyzvala paní prezidentka Helena Šabatová k minutě ticha za oběti tornáda na jižní Moravě a slovo dostal tamní obyvatel Miloslav Mazálek, který poděkoval za okamžitou solidaritu a nabídky pomoci a za spuštěnou finanční sbírku.

Řízením schůze byl pověřen Broněk Přibyl, byla zvolena mandátová, volební a návrhová komise a poté následovaly projevy paní prezidentky Heleny Šabatové, výcvikáře Viléma Babičky, zástupkyně pro IRO Jitky Dědinové, hospodářky Šárky Machové a předsedy revizní komise Broňka Přibyla. Všechny zprávy byly delegáty přijaty jednomyslně. Stejně byly přijaty i lehce pozměněné stanovy SZBK ČR, z.s.

Naopak diskuse se začala vést ohledně nového zkušebního řádu, který byl ve dvou variantách pečlivě a dlouhodobě připravovaný výcvikovou komisí. Cílem obou verzí bylo především více přiblížit  vyhledání praktickému nasazení, kdy důležitým faktorem je přítomnost cadaveru. Poslední roky ukázaly, že jeho použití na vrcholových zkouškách má vliv na počet účastníků, ne všichni se totiž vyhledání vzorku cadaveru věnují. I tím je dána rovina výcviku záchranného psa pro sport versus praktický zásah. Vzhledem k tomu, že přítomni byli lidé s bohatými zkušenostmi, argumenty byly pádné a opodstatněné pro obě varianty. Schválený byl nakonec zkušební řád, kde vzorky mrtvého pachu ve vrcholových stupních budou, ale určitě je podstatné, jak se bude situace v dalších letech vyvíjet a na případné změny operativně reagovat.

Před volbami dosluhující prezidentka Helena Šabatová udělila ocenění a čestné členství za dlouholetou práci a reprezentaci SZBK ČR Květoslavu Štiborovi, Vlastimilu Samkovi, Tomáši Strouhalovi a Františku Schejbalovi. Čestné členství bylo uděleno za práci na zkušebním řádu Lucii Dlouhé a Kateřině Staňkové. Speciální ocenění Záchranářský kříž převzal Martin Jakubše, za záchranu lidského života, když v září na Vysočině nalezl se svým psem pohřešovanou osobu. Přítomní ocenili toto udělení potleskem ve stoje. Poděkování nechybělo ani končícímu prezidiu.

Volby proběhly velice rychle a klidně. Návrhy členů do funkcí vycházely ze zaslaných kandidátek, ale možnost kandidovat byla samozřejmě i na místě. Prezidentem se stal Ms. Bc. Vilém Babička, viceprezidentem Ing. Pavel Troller, výcvikářkou Mgr. Lucie Dlouhá, ekonomkou Ms. Jana Šmídová, hospodářkou Bc. Petra Svobodová, zástupkyní pro zahraniční styk Jitka Dědinová a zástupcem pro organizační záležitosti Radek Polák. Nová revizní komise je ve složení: Broněk Přibyl, který je zároveň předsedou RK, dále Barbora Andělová, Pavla Veselá Kaňková, Dagmar Hňoupková a Jaroslav Anderle.

V závěrečné diskusi byla stanovena lhůta pro předání agendy novému vedení, řešen byl také majetek svazu v jednotlivých brigádách a po čtvrté hodině odpolední byl sjezd SZBK ČR ukončen.

Jednoznačnou devizou akce byla přátelská atmosféra, která i přes rozdílné názory nikterak krajně neeskalovala v nepřátelství, ale toleranci a výhled do následujících pěti let je optimistický. Ze zvolených kandidátů vedení vyplývá, že Svaz záchranných brigád kynologů ČR chce rozhodně nadále být činný i sportovně, ale prioritou je mít použitelné psy pro praktické zásahy, což mimo jiné znamená spolupráci s Hasičským záchranným sborem ČR a Policií ČR. Přejeme novému vedení, aby svých cílů dosáhlo, a aby každá záchranná brigáda byla ráda pevným článkem tohoto řetězu, i když se třeba zrovna její způsob výcviku a styl pomáhání trošičku liší. Cíl je však stejný a cíl stmeluje … pomoci díky záchranným psům zachránit lidský život.


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknou článek
Podobné články