Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Obedience

Výcvikový trend Jihočeské záchranné brigády nedoporučuje svým členům angažovat se ve výcvikových směrech, zcela odtažitých od záchranářského výcviku, jako např. v obraně. Tato disciplína je natolik vzrušující, že se z ní u psa stává často motivační zájem č. 1, takže pak působí rušivě.


Obedience
Jaroslav Sedlák 14.11.2011 9799x

Naopak jako velmi vhodný doplněk záchranařiny působí všechny pachové práce (stopování, rozlišovačky), takže třeba účast na zkouškách FPr je velmi přínosná. Stejně přínosné mohou být i zkušenosti a poznatky od cvičitelů obedience, což je sice velmi vyhraněný výcvikový směr, ale vzhledem k nejužší specializaci na cviky poslušnosti se jejich problematika může s disciplínami poslušnosti záchranářských zkušebních řádů často prolínat. JČZBK po obecné analýze vlastních nedostatků vyslala na celodenní seminář obedience do Prahy šest svých aktivních členek, aby přinesly do vlastních řad případné výcvikové novinky, aplikovatelné pro požadavky záchranářů. Informace z tohoto semináře pochopitelně neodhalily nic převratného, co by rázem vyřešilo problém některých jedinců, ale každopádně už připomenutí si dávno doma slyšených výcvikových zásad znovu a z cizích úst je významným přínosem. Několik drobných novinek pak může zažité stereotypy příjemně nabourat a doplnit. Důležité tedy je hlavně to, že těch pár stokorun vynaložených brigádou na účast svých členek na semináři, se postupně vrátí zlepšením kvality nácviku. Každá investice do vzdělání se vždycky vyplácí. A navíc víme dobře, že každá účast na správně vedené akci vždycky všechny zúčastněné trochu "nakopne". A to je vlastně i jeden z hlavních cílů vedení brigády, účelně oživit méně oblíbenou výcvikovou disciplínu.


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknou článek
Podobné články

    Úspěšní junioři

    Vrcholem systematické přípravy mládeže ve svazu se stal již potřetí mládežnický přebor Junior Cup 2010 v severočeském Žatci.

    Zkoušky

    Bambifest, ČEZ, Olšina, ZOO Hluboká

    Už několik let je JČZBK oslovována celou řadou institucí, ohledně představení výcviku psa záchranáře. Pro členy brigády je taková účast na ukázce pro veřejnost ...

    Ukázky

    Ocenění Jihočeši

    Při oceňování zasloužilých členů brigád za uplynulých dvacet let měli vzhledem k početné členské základně pochopitelně největší zastoupení Jihočeši.

    Vítězové

    Mlýn dosloužil

    Ještě se rok 2013 nerozběhl a trhosvinenská policie žádá pomoc kynologů při prohledání sutin domu, který se v časném ránu sesul.

    Zásahy