Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Výjezdní tréninky

Výjezdní tréninky jsou při vstupu do třetí tréninkové fáze k nezaplacení a každopádně jsou naprosto nezastupitelné.


Výjezdní tréninky
Jaroslav Sedlák 23.4.2013 3212x

V první výcvikové fázi učíme psa cviky ve zcela nerušeném prostředí, osamoceně, aby se mohl na nás dokonale soustředit. Druhá fáze přináší absolvování těchto naučených cviků v rušnějším, ale dobře známém prostředí. A třetí výcviková fáze požaduje provedení již naučených požadavků v neznámém prostředí bez ohledu na ruch okolí a neznámé pachy, které jsou často pro různé terény velmi specifické. Jejich provedení je přímo úměrné schopnosti koncentrace psa na práci a na součinnost se svým psovodem, která je často velmi poplatná existenci a pevnosti vztahu psa a psovoda, čili lidsky řečeno citové vazbě. Je otázkou výcvikové šikovnosti každého psovoda při vytvoření dynamického stereotypu v nácviku. Dále je ale velmi důležitá i správnost jeho časového odhadu při posunu z jedné fáze do druhé a hlavně pak ze druhé do třetí. Nesprávný odhad vede zákonitě k určitým, zdánlivě pak zcela odtažitým problémům, které ve skutečnosti s těmito posuny velmi úzce souvisejí. V současnosti se obecně velmi často přeceňuje obsah pojmu "socializace", která bývá chápána v podstatě jako vylepšování výrazných povahových nedostatků. Ale tak to není, taková intenzívní "socializace" vede pouze k dočasnému zamaskování těchto nedostatků do doby, než budou na psa kladeny vyšší výcvikové nároky. A psovod je při vstupu do zmiňované třetí výcvikové fáze velmi nemile překvapen, protože pes náhle selže, jakoby z neznámých důvodů. Právě pro záchranářský výcvik jsou psi s odolnou a vyrovnanou povahou naprostou nezbytností, slabší nervová soustava je při pokračujícím a stále náročnějším výcviku čím dál tím větším rizikem. Proto i prověrky, ať již zkouškové nebo soutěžní, by se měly odehrávat s maximálním vyloučením vlivu domácího prostředí, tedy v pokud možno neznámém prostředí. V JČZBK právě probíhá generační výměna reprezentace a rovněž i vlivem expanze nejrůznějších plemen se musí nastupující generace zejména na třetí výcvikovou fázi velmi výrazně soustředit. Ovšem ani pouhé bezhlavé střídání terénů není samoúčelné. Musí být promyšlené a individuálně odborně vedené. Jihočeši si na trenažéru v severočeských  Chbanech i na cvičišti v Žatci zatrénovali k naprosté spokojenosti a za umožnění tohoto tréninku Ústečákům velmi děkují...


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknou článek
Podobné články

    Chbanský cadaver

    Potřebnost prací s cadaverem a neocenitelnost psích zkušeností s tímto druhem výcviku již dávno není třeba nikomu vysvětlovat.


    Výročka

    V sobotu 7. ledna se v prostorách Hotelu Záviš V Hluboké nad Vltavou uskutečnila výroční členská schůze Jihočeské záchranné brigády kynologů.

    Výroční schůze

    IRO kurs RHW

    Historicky poprvé bylo Spáleniště dějištěm kursu vodních prací pořádaného pro světovou organizaci IRO.


    O Bořím lese

    Pohádka o uplynulém víkendu

    Výjezdní tréninky