Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Májové tréninky

Oba prodloužené květnové víkendy nemohli jihočeští záchranáři strávit jinak než trénováním svých psích parťáků


Májové tréninky
Pavel Troller 12.5.2023 530x Výjezdní tréninky

Prvomájový víkend byl věnován plochám. Nejzkušenější psi brigády s atestem Ministerstva vnitra se zúčastnili soustředění Pohotovostní jednotky SZBK ČR v Náměšti nad Oslavou. Kromě standardního tréninku prohledání přidělených sektorů byla pro ně připravena i mimořádná výcviková lahůdka - více než hodinový osmdesátikilometrový let vrtulníkem, proložený několikerých přistáním, nácvikem výstupu a nástupu do vrtulníku s běžícím motorem a opětovným startem. Zbytek brigády s mladšími a méně zkušenými psy se v sobotu sešel na cvičáku v Netolicích, dopoledne bylo věnovánu nácviku poslušnosti a překážek, odpoledne jsme se přemístili na okraj vojenského prostoru Boletice na trénink plošného vyhledání.

Následující prodloužený vikend byl plně věnován sutinám. Využili jsme nabídky pobytu v tréninkovém středisku Záchranného kynologického týmu v Podhradí. V místním trenažeru jsme měli možnost cíleně procvičovat konkrétní dovednosti, které musí pes sutinář ovládat. Tento typ tréninku byl ideálně proložen nedělním výjezdem na nedalekou sutinu zdevastovaných lázní Jánské koupele. Zde si psi mohli naopak potrénovat pohyb a vyhledání v reálné, místy i relativně nové  a dost obtížné sutině.

Další tréninky budou podle výcvikového plánu věnovány hlavně vodním pracím s těžištěm vyhledání utonulých osob pod hladinou. Jihočeským psovodům ani jejich psům tak stereotyp a nuda rozhodně nehrozí.


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknou článek
Podobné články