Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Prověrka pohotovostní jednotky

Prověrka pohotovostní jednotky je koncipována jako praktická prověrka připravenosti kynologického týmu psovod - pes k použití na reálném zásahu. Její náročnost je tedy mnohem vyšší než u samotné atestační zkoušky MV, přesně podle hesla "těžko na cvičišti, lehko na bojišti".


Prověrka pohotovostní jednotky
Pavel Troller 1.9.2020 1446x Závody a soutěže
První letošní PPJ musela být kvůli karanténním opatřením přeložena z květnového termínu na konec srpna do krušnohorské Moldavy. Krušné Hory se již vzpamatovaly z následků kyselých dešťů z konce minulého století a jsou zarostlé převážně mladými smrkovými lesy, tedy velmi neprostupným terénem pro hledání ztracených osob. Akce začala ve středu několika tematickými tréninky, při kterých si všichni účastníci mohli kromě vlastního terénního vyhledávání procvičit i celou řadu praktických dovedností: spolupráci s ostatními týmy, první pomoc vedenou profesionálními záchranáři, prvotní ošetření těžce zraněný osoby včetně jejího bezpečného transportu po strmé sjezdovce, orientaci v terénu jen podle mapy a buzoly, dopravu do terénů čtyřkolkou, slaňování se psem.
Od pátečního odpoledne pak byla vyhlášena pohotovost a začala probíhat vlastní PPJ, která je i nominační zkouškou na atesty MV. Nastoupilo na ní deset psovodů z celkem sedmi krajských brigád SZBK a jedenáctý účastník až ze Slovenska. Jihočeskou brigádu zastupovaly Bára Andělová s Viki a Hanka Chudá s Lexíkem. Bára s Viki prokázaly svou připravenost, během šesti hodin hledání spolehlivě prohledaly 31 hektarů přidělených sektorů a 2 kilometry okolí cesty, našly všech sedm ukrytých figurantů, jejich práce byla komisí hodnocena jako jedna z nejlepších. Právem tak získaly Prověrku Pohotovostní jednotky v nejvyšší známce a možnost přihlásit se k atestům Ministerstva vnitra. Na příkladu Báry se názorně ukazuje, jaký význam mají výjezdy do cizího prostředí a hlavně smíšené tréninky se záchranáři z jiných organizací. Bára patří v tomto směru v brigádě k nejpilnějším, nevynechá žádnou podobnou možnost a o víkendu tyto zkušenosti zúročila. Zázemí naší základny na Spáleništi je jistě výborná věc, psovodi spoléhající se ale pouze na každoměsíční tréninky v tomto stále stejném prostředí, se stále stejnými figuranty a instruktory se až na výjimky dál než na úroveň prvních stupňů zkoušek nedostanou a to je pro praktické nasazení málo.
Akce měla určitě velký význam i pro druhou Jihočešku Hanku Chudou. Její Lexík ukázal svou bojovnost, s nástrahami (pro psa jeho velikosti extrémně náročného) terénu se houževnatě pral celých šest hodin. K úspěšnému splnění prověrky nakonec chybělo této dvojici nalezení jediného figuranta a hlavně větší zkušenost a jistota Hanky při práci s mapou, buzolou a GPS navigací.
Hlavním smyslem celé prověrky nejsou výsledky, ale prověření kynologického týmu v extrémní zátěži. Z reakcí úspěšných i neúspěšných účastníků je vidět, že tohoto cíle bylo dosaženo. Pro budoucnost Svazu záchranných brigád je nesmírně důležité, že se zavedením PPJ vydal tímto výcvikovým směrem. Zájem o ni je větší než je možné organizačně zvládnout, další prověrka v říjnu je již beznadějně obsazena. Bude se konat ve vojenských lesích u Náměště nad Oslavou, přislíben je i vrtulník, takže se máme opravdu na co těšit. 
 

Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknou článek
Podobné články