Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Školení rozhodčích a výcvikářů na Spáleništi

Během uplynulého víkendu bylo na výcvikové základně na Spáleništi pěkně rušno. Na společném školení se zde sešli svazoví rozhodčí a posléze i výcvikáři a instruktoři z jednotlivých brigád SZBK.


Školení rozhodčích a výcvikářů na Spáleništi
Iva Bufková 21.3.2024 533x Nezařazeno

Páteční večer a celý sobotní den ovšem patřily především rozhodčím. Před začátkem sezóny bylo nutné sjednotit výklad provádění u řady cviků dle zkušebního řádu a také vzájemně sladit pohled na jejich hodnocení. V teoretické rovině se tato témata probrala během pátečních předlouhých diskusí, které se protáhly hluboko do noci. V sobotu se šedá teorie přenesla do praxe, kdy hned několik statečných týmů pes-psovod předvedlo své dovednosti. K vidění byly stopařské práce, plošné i sutinové vyhledání a samozřejmě poslušnosti, v různých stupních obtížnosti. Výkony byly samozřejmě posouzeny pozorným a kritickým okem všech přítomných rozhodčích, takže nastoupit vyžadovalo i notnou dávku kuráže. Díky tomu ale vzájemné sladění not a způsobů hodnocení proběhlo i „naživo“. Nutno poznamenat, že statečné lidsko-psí týmy poskytly námětů k diskuzi poměrně hodně.
Sobotní večer a neděle byly již věnovány hlavně výcvikářům a instruktorům, kteří dorazili z nejrůznějších koutů republiky. Během večerního setkání se probíraly a diskutovaly nejen informace týkající se organizace zkoušek, ale i provádění či nácviku konkrétních cviků a jejich hodnocení. V praktické rovině pak byly mnohé z předaných informací předvedeny v neděli, a to jak ve správném, tak i v chybném provedení. Samozřejmě s cílem poukázat na časté chyby a vyvarovat se jich. U poslušnosti byl důraz kladen také na rozdílné provádění určitých cviků při různých úrovních dané zkoušky. A zlatým hřebem setkání byla ukázka nácviku značení cadaveru (chemického vzorku) pod taktovkou rozhodčí Evy Klemšové.
I když počasí tak trochu zapomnělo na příjemné jarní teploty z předchozích týdnů a občas bylo pěkně frišno, nálada byla fajn a diskutovalo se takřka neúnavně. Byla i sranda a tak lze doufat, že si všichni setkání na Spálku nejen užili, ale že bylo i tou správnou motivací do nastávající sezóny. Protože nejen výkony, ale i přátelství a radost ze společných setkání k záchranařině prostě patří.


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknou článek
Podobné články