Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Třikrát super

Pro záchranářský výcvik není žádné plemeno preferováno, vždy jde o výběr kvalitních jedinců s výraznými schopnostmi pro pachové práce a s vyrovnanými povahami.


Třikrát super
Jaroslav Sedlák 13.1.2014 3465x

Přesto existuje celá řada parametrů, které bychom při výběru plemene neměli nechat bez povšimnutí. Prvotním požadavkem je zdravotní stav obou rodičů, vyrovnanost povah, přirozená inteligence, druh a kvalita srsti z hlediska odolnosti a péče o ni a v neposlední řadě i skladnost zvířete. Jeho hmotnost by neměla překračovat schopnost psovoda volně s ním manipulovat. Každopádně však základním požadavkem při výběru štěněte zůstává co nejvyšší temperament a čichové schopnosti. Cílem výcviku je praktické použití a jenom u psa s velmi vysokým temperamentem zůstane při stresu zátěže ještě zbytkový dostatek aktivity. A čichové schopnosti jsou základním pracovním nástrojem každého záchranného psa.Při této příležitosti je nutno apelovat na zdravý rozum psovodů, aby při volbě plemene a výběru štěňat nepodléhali momentálním citům. Každé štěňátko je roztomilé, ale zdaleka ne všechna jsou v budoucnu schopna plnit požadavky kladené na záchranného psa. Svého psa si musí každý psovod vážit a vážit si ho může jedině za předpokladu kvalitních povahových vlastností. Budeme s ním sdílet dalších produktivních deset let života a aby to byla léta plná porozumění, máme v rukou při výběru jenom my sami. Výběr štěněte je také prvním projevem skutečné odbornosti psovoda v praxi a zároveň i jedním z nejdůležitějších, v případě chyby pak velmi těžko řešitelným. Každý si přece zaslouží prožít se svým psem nezapomenutelné chvíle při výcviku a společných akcích a se psem, bojícím se každé neznámé věci, to jde jen velmi těžko.
Kromě lásky, dostatku kontaktu a kvalitní výživy je bezpodmínečně nutný i respekt psí osobnosti. A respekt a úctu si naše štěňátko musí vysloužit jinak než exotikou plemene, roztomile malou nebo naopak impozantně obrovskou velikostí. Žádný extrém zde není přínosem, ovšem za předpokladu, že se chceme plnohodnotně zabývat záchranářským výcvikem.
Pro výběr ze tří plemen, pro záchranařinu prokazatelně vhodných, se v současnosti nabízí jedinečná příležitost - trojí štěňátka po velmi kvalitních rodičích k odběru v nejbližších dnech. Ve všech třech případech jsou chovatelky členkami Jihočeské záchranné brigády s fenami, schopnými podávat špičkové výkony:

němečtí ovčáci v Netolicích: Jana Šmídová, www.rybicka.net/jana
bernští salašničtí psi v Příbrami: Martina Trollerová, www.bonafornax.cz
borderkolie v Táboře: Jitka Procházková, fairingwork.ic.cz/


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknou článek
Podobné články

    Air Fresh Boletice

    Několikadenní zátěžové akce patřily v minulosti k historii JČZBK stejně neodmyslitelně jako zkoušky či běžné tréninky.


    Mezinárodní seminář

    Vodní záchranná služba uspořádala i přes složitější povětrnostní podmínky mezinárodní sympozium o záchraně z ledu.


    Jihočeši na prověrkách

    Poslední prázdninový týden proběhla druhá letošní Prověrka praktického nasazení, nejdůležitější výcviková akce Svazu záchranných brigád kynologů ČR.

    Speciální akce

    Budoucí jihočeské rozhodčí

    V sobotu proběhly v Praze zkoušky čtyř nových adeptů na funkci rozhodčího pro záchranářské psy.

    Nezařazeno