Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Prověrka pro život

Díky stále rostoucímu zájmu nejen svazových psovodů byla letos uspořádána již druhá Prověrka praktického nasazení v plochách.


Prověrka pro život
Pavel Troller 4.9.2023 281x Speciální akce

Za již perfektně sehraným organizačním týmem stojí zkušenosti stovek hodin a kilometrů absolvovaných při mnoha pátráních po pohřešovaných osobách včetně šťastných nálezů živých osob. Jimi připravená prověrka pak není žádným sportovním "hraním si na záchranáře" ale skutečnou prověrkou připravenosti kynologických týmů na praktický zásah. Zejména v přípravných cvičeních čekalo psovody  mnoho záludností a komplikací, se kterými se mohou v praxi setkat a na které je třeba správně zareagovat.

Akce proběhla tentokrát v lesích Středočeské vrchoviny nedaleko Příbrami a byla opět spojena se spoluprací se složkami IZS. Díky velké vstřícnosti Vodní záchranné služby ČČK Praha se psovodi mohli v rámci přípravných cvičení přepravovat jejich čluny pod majáky. Páteční předprověrkové dopoledne pak bylo věnováno školení a praktickému procvičení první pomoci, doplněné informacemi o vodní záchranařině. Vítaným relaxem byla nakonec pro všechny zúčastněné i projižďka se psy po Slapské přehradě.

Na vlastní prověrku nastoupilo devět psovodů z devíti různých brigád - sedm ze sedmi svazových brigád a dvě z mimosvazových organizací. Už toto složení potvrzuje, že se nejedná o nějakou akci pro úzkou skupinku lidí, ale o skutečně celorepublikovou záležitost.  Zejména účast dvou mimosvazových účastnic a jejich reakce v průběhu a po skončení akce potvrzují stále rostoucí renomé této již prestižní akce. V konečném hodnocení uspěli čtyři z nich - dva v nejvyšším hodnocení splnil a dva v hodnocení prošel.

Jihočechy může těšit, že jednou z nejlépe hodnocených byla i jedna z nejmladších (a nejtalentovanějších) členek naší brigády Natálka Maršnerová. Ze svých chyb v přípravných cvičeních se dokázala okamžitě poučit a na vlastní prověrce předvedla v denních i nočních terénech výborný výkon, korunovaný spolehlivým nalezením a označením všech hledaných subjektů a to v nejkratším čase. Natálce se tak otvírají dveře do světa reálné záchranařiny, jihočeská brigáda pak posílila svou schopnost poskytnout složkám IZS pomoc při záchraně lidského života.

 


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknou článek
Podobné články