Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Tropická prověrka

Prověrka praktického nasazení/plochy se bezkonkurenčně okamžitě zařadila mezi nejnáročnější a nejzajímavější prověření vytrvalosti a kondice psa i psovoda v dlouhodobé zátěži během simulovaného nasazení.


Tropická prověrka
Katka Hrkalová 24.6.2021 884x Speciální akce
Provádí se jako závěrečná součást vícedenního soustředění,  takže pes i psovod jsou v maximální zátěži. Terény, rozměry i náročnost odpovídají praxi. Během 24 hodin se prohledávají 4 terény různých velikostí a obtížnosti  ve dne i v noci. Na prohledání je časový limit 6 hodin.
 
Ve středu 16.6 se sjelo do malebného údolí, kterým protéká řeka Oslava, 9 psovodů, kteří si chtěli ověřit kondici a připravenost svou i svého parťáka. Za JČZBK nastoupili Katka Hrkalová se Zulim a Iva Bufková s Caimanem, jako figuranti, kteří jsou pro tuto akci nepostradatelní Bára Andělová a Láďa Kovarik a jako rozhodčí Pavel Troller.
 
Slunce pálilo, na obloze ani mráček, teploty tropické. Pro takovou práci to není úplně šťastné, nicméně pes i psovod musí fungovat za každého počasí . Začínalo se druhou hodinou odpolední teoretickou přípravou ( mapy, GPS, komunikace) a večer hurá do terénu podle mapy. Každý psovod se měl dostat pěšky bodu A do bodu B trasou necelé 4km k prohledání v terénu. Čtvrteční, překrásné sluncem zalité brzké ráno jsme zahájili prohledáním v terénech cca 20min od základny a pomalu jsme propluli do odpoledních hodin, kdy nás čekala velmi přínosná a pěkně připravená přednáška první pomoci včetně praktických ukázek. Se setměním nás čekala noční cesta. Páteční opět vypražené ráno proběhlo slaňování s krátkým prohledáním a od 14 hodin začala pohotovost. Sobotní den pokračoval ve znamení PPJ , písemných testů a školení. Neděle už jen vyhodnocení a odjezd domů.
 
Z této akce si VŠICHNI účastníci odvezli ranec zkušeností a postřehů a přijde mi velmi podivné, že z naší početné základny,  je tak malý zájem. 
 
Účast na takové akci ať jako psovod nebo figurant je obrovským přínosem pro každého z nás. Každý by měl vědět a vidět,  co obnáší to, pro co vlastně záchranařinu děláme a chtít víc a dál se posunout a ne jen omezeně sedět a mít vše u nosu.
 
Za mě jedna nej, nej akcí pro získání zkušeností , možnosti tréninků a učení se od těch nejpovolanějších .
 
Opravdu velký dík za takovou akci, ač ze všech stříkal pot díky opravdu tropickému  počasí a náročnosti v terénech, únava, nevyspání, se každý znovu a znovu vrhal do terénů, naslouchal zajímavé přednášky a zkušenosti ze zásahů

Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknou článek
Podobné články