Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Instrukčně metodické zaměstnání s HZS ČR

Z iniciativy profesionálních hasičů bylo pro zvýšení zájmu o výcvik sutinového vyhledání pro praxi zorganizováno v sutinách bývalé šachty v Karviné třídenní IMZ. Z každé svazové brigády se zúčastnil jeden zástupce, za jihočeskou brigádu to byla Saša Kemenyová se svým holandským ovčákem Falkem.


Instrukčně metodické zaměstnání s HZS ČR
Saša Kemenyová 31.10.2023 233x Speciální akce

V sobotu proběhlo teoretické seznámení s fungováním IZS, průběhem atestů a viděli jsme i videa z některých tuzemských a zahraničních zásahů. V neděli ráno byl přesun do cca půl hodiny vzdáleného Dolu 9. květen na Karvinsku a zde po rozdělení do čtyř skupin začal výcvik. Denní pracoviště byly čtyři, prohledání budovy s dvěma figuranty, prohledání sutiny v časovém limitu, kde byl poźadavek, aby pes byl u psovoda a prohledávali spolu, tato sutina byla  kromě stavebního materiálu plná roxorů, drátů a skla. Přesun psa a psovoda do prostoru cca dva metry pod úrovní terénu a zde krátké vyhledání, pes se mohl spustit buď na slaňovacím postroji nebo předáním mezi členy skupiny. Poslední stanoviště byl na pohled malý polorozbořený domeček, kde byli dva figuranti a požadavek na označení z vnitřních prostor. Noční práce probíhaly na dvou pracovištích, první bylo osvětlená sutina bez figuranta, kde si každý mohl vyzkoušet pohyb po ní za zhoršených světelných podmínek a ovladatelnost psa. Na druhém pracovišti již byl figurant a vyhledání za ztížených podmínek, puštěná elektrocentrála, množství osob i psů v okolí. 

Pondělní hledání probíhalo již na jedné velké sutině, kde byly čtyři úkryty, v jednou dvě osoby a sutina se obcházela po obvodu. U kaźdého úkrytu zde  byla moźnost předání odměny pro psa a psovod si i figuranta mohl nainstruovat co potřebuje. Akce se zúčastnilo 31 psovodů z různých dobrovolnických organizací, kteří si navzájem i figurovali. 

Jsem ráda za možnost zúčastnit se takové akce, mám a ještě  budu mít o čem přemýšlet a pak to použít při výcviku.

 


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknou článek
Podobné články