Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Tropická prověrka

Prověrka praktického nasazení/plochy se bezkonkurenčně okamžitě zařadila mezi nejnáročnější a nejzajímavější prověření vytrvalosti a kondice psa i psovoda v dlouhodobé zátěži během simulovaného nasazení.


Tropická prověrka
Katka Hrkalová 24.6.2021 882x Speciální akce
Provádí se jako závěrečná součást vícedenního soustředění,  takže pes i psovod jsou v maximální zátěži. Terény, rozměry i náročnost odpovídají praxi. Během 24 hodin se prohledávají 4 terény různých velikostí a obtížnosti  ve dne i v noci. Na prohledání je časový limit 6 hodin.
 
Ve středu 16.6 se sjelo do malebného údolí, kterým protéká řeka Oslava, 9 psovodů, kteří si chtěli ověřit kondici a připravenost svou i svého parťáka. Za JČZBK nastoupili Katka Hrkalová se Zulim a Iva Bufková s Caimanem, jako figuranti, kteří jsou pro tuto akci nepostradatelní Bára Andělová a Láďa Kovarik a jako rozhodčí Pavel Troller.
 
Slunce pálilo, na obloze ani mráček, teploty tropické. Pro takovou práci to není úplně šťastné, nicméně pes i psovod musí fungovat za každého počasí . Začínalo se druhou hodinou odpolední teoretickou přípravou ( mapy, GPS, komunikace) a večer hurá do terénu podle mapy. Každý psovod se měl dostat pěšky bodu A do bodu B trasou necelé 4km k prohledání v terénu. Čtvrteční, překrásné sluncem zalité brzké ráno jsme zahájili prohledáním v terénech cca 20min od základny a pomalu jsme propluli do odpoledních hodin, kdy nás čekala velmi přínosná a pěkně připravená přednáška první pomoci včetně praktických ukázek. Se setměním nás čekala noční cesta. Páteční opět vypražené ráno proběhlo slaňování s krátkým prohledáním a od 14 hodin začala pohotovost. Sobotní den pokračoval ve znamení PPJ , písemných testů a školení. Neděle už jen vyhodnocení a odjezd domů.
 
Z této akce si VŠICHNI účastníci odvezli ranec zkušeností a postřehů a přijde mi velmi podivné, že z naší početné základny,  je tak malý zájem. 
 
Účast na takové akci ať jako psovod nebo figurant je obrovským přínosem pro každého z nás. Každý by měl vědět a vidět,  co obnáší to, pro co vlastně záchranařinu děláme a chtít víc a dál se posunout a ne jen omezeně sedět a mít vše u nosu.
 
Za mě jedna nej, nej akcí pro získání zkušeností , možnosti tréninků a učení se od těch nejpovolanějších .
 
Opravdu velký dík za takovou akci, ač ze všech stříkal pot díky opravdu tropickému  počasí a náročnosti v terénech, únava, nevyspání, se každý znovu a znovu vrhal do terénů, naslouchal zajímavé přednášky a zkušenosti ze zásahů

Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknou článek
Podobné články

    Prověrka pro život

    Díky stále rostoucímu zájmu nejen svazových psovodů byla letos uspořádána již druhá Prověrka praktického nasazení v plochách.

    Speciální akce

    Společný trénink na vodě

    Slunečný víkend 19. - 21. května 2023 se nesl v Dolní Vltavici ve znamení spolupráce. Vodní záchranná služba ČČK v čele se svým šéfem Milanem Bukáčkem poskytla ...

    Speciální akce

    Bylo nám ctí

    ...předvést svou práci se psy panu prezidentu ČR Petru Pavlovi, který spolu se svou ženou Evou během cesty po Jihočeském kraji navštívil i základnu Vodní záchranné ...

    Speciální akce

    Air Fresh 2017

    Expedice Air Fresh z pohledu nového psího člena ...

    Speciální akce