Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Arktický pohár

Přes hrůzostrašné předpovědi počasí, vyhrožující teplotami až mínus čtyřicet stupňů, se na únorový kurs lavinových prací sešla více než dvacítka odvážlivců.


Arktický pohár
Jaroslav Sedlák 13.2.2012 7301x

Krutě vymrzlá klubovna sice přivítala jihočeské záchranáře teplotou hluboko pod nulou, ale od intenzívního výcviku nikoho neodradila. Musela se s ním vyrovnat i krátkosrstá plemena a že jim chuť do práce mrazy rpzhodně neubraly, nejlépe dokázaly výsledky při závěrečné bilanci. Hlavní náplní únorového kursu byla úroveň ZLP2, která tak navazovala na lednový týden se stěžejní náplní ZLP1. Vyšší stupeň lavinových prací sice přinesl při závěrečných zkouškách pouze padesátiprocentní úspěšnost, ale šest úspěšných účastníků předvedlo ve speciálních disciplínách velmi spolehlivé výsledky.  Akce v tak extrémních podmínkách přilákala i novináře, kteří se přijeli na vlastní oči přesvědčit, jak vypadají vyhledávací práce v imitovaných lavinách. Ale už po krátkém pohybu terénem uznale hodnotili práci a kondici psů i psovodů. Přibližně metrová vrstva přemrzlého sněhu vytvářela místy krustu, která lehčí plemena dokázala chvílemi unést, ale převážně se všichni psi museli prodírat hlubokým kyprým sněhem. Práci ztěžovaly nejen celodenní mrazy, ale i silné poryvy ledového vichru, takže vyhledání subjektů s menšími pachovými zdroji (batohy nebo cadavery) vyžadovalo od psů velmi pečlivou práci nosem s perfektním vykrytím terénů. Týden končil sice stále mrazivým, ale fantasticky slunečným víkendem s nedělním vrcholem výcviku lavinových záchranářů - Českým pohárem ZLP3. Nejvyrovnanějším výkonem ve všech třech disciplínách zvítězil Pavel Troller s bernskou salašnicí Arinou Gasimou z Chlístova.


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknou článek
Podobné články

    Podzimní dřina

    Ani se moc nedivím těm vychytralejším členům, že na soustředění zavánějící pracovní brigádou raději nepřijedou.


    Seminář k RHFL

    Seminář výcvikářky IRO dr. Resi Gerritsen k nácviku plošných prací a k jejich provádění podle zkušebního řádu IPO-R.

    Videogalerie

    Úctyhodná 80

    Nijak honosné, ale zato velmi příjemné setkání u příležitosti završení osmdesáti let čestného člena JČZBK a SZBK ČR pana Ferdinanda Rittera proběhlo ve středu ...

    Vítězové

    Bohemia Cup WB 2010

    Kvalifikační Bohemia Cup ve vodních pracích plánovaně ukončoval týdenní červencový kurs zaměřený na práce psů ve vodě a s cadaverem.