Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Neradostné úspěchy

Každý jihočeský záchranář cvičí především pro použití v praxi. Ani sebevětší úspěch v této oblasti však nemusí být vždy potěšující.


Neradostné úspěchy
Jaroslav Sedlák 3.3.2013 4385x Zásahy

Jedním z těch nejsmutnějších úkolů kynologů je vyhledávání následků nejbrutálnějších trestných činů, jako je lokalizace místa úkrytu novorozence, pravděpodobně zavražděného vlastní matkou. Již samotné ovzduší takového zásahu je frustrující, přestože je případ řešen těmi nejlepšími kriminalisty, které má Jihočeský kraj k dispozici. Terén skrývající drobné tělíčko není sám o sobě pro vyhledávací práci rozhodně jednoduchý. Bez ohledu na početnou skupinu pozorovatelů, přímé sousedství množství domácího zvířectva a spoustu přidružených pachů vzhledem k hnijícím nahromaděným materiálům je limitujícím faktorem již jeden rok dlouhá doba ukrytí, společně s lehce promrzlou půdou pod vrstvičkou sněhu. Na telefonickou prosbu mimořádně úspěšné kriminalistky, se kterou již Jihočeská brigáda vícekrát spolupracovala, je do dvou hodin družstvo JČZBK připraveno na místě srazu u protivínské benzinky. Po krátké, ale doslova otřesné informaci o celém případu, se psovodi vydávají na předpokládané místo možného ukrytí mrtvolky dítěte. Matka, přivezená kriminalisty z Českých Budějovic, se osobně účastní prohledávání terénu i se svým dalším, v pořadí již devátým, děťátkem v kočárku, kterému je teprve pět dní. Z cynismu při popisu události a nejistých vyhýbavých odpovědí s argumenty o nepamatování lze vyvodit závěr, že pravděpodobně lže. Po třech hodinách práce kynologů v promrzlém večeru se bohužel tato teorie potvrzuje. V následných otázkách se žena hroutí, přiznává lhaní a odvádí pátrací skupinu ze statku svého přihlížejícího otce na nádvoří vedlejšího stavení, kde doposud bydlí. Zjištění zcela jednoduchého místa úkrytu drobného tělíčka zabaleného v osušce a zakopaného pár centimetrů pod povrchem je už pouhým rutinným dílem okamžiku. A z matky, která do této chvíle tvrdila, že pouze absolvovala samovolný potrat, se stává rázem vražedkyně. Ovzduší, po kterém jistě nikdo netouží, ještě houstne a každý účastník těchto okamžiků si naplno uvědomuje, že právě toto je ten rub mince, jehož touženým lícem je záchrana lidského života. Každý úspěch vždycky nepotěší...


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknou článek
Podobné články

    Mlýn dosloužil

    Ještě se rok 2013 nerozběhl a trhosvinenská policie žádá pomoc kynologů při prohledání sutin domu, který se v časném ránu sesul.

    Zásahy

    Pohřešovaný řidič

    Dva dny po bezútěšném pátrání v bažinách byli psovodi JČZBK znovu povoláni ke spolupráci při pátrání po nezvěstném řidiči kamionu.

    Zásahy

    Anička stále nezvěstná

    Neustávající pátrací akce mnoha desítek policistů po devítileté Aničce Janatkové se přes každodenní úsilí stále nesetkávají s úspěchem.

    Zásahy

    Úspěšný zásah

    Praktického nasazení se zúčastnili dva členové JČZBK s nejvzdálenějším místem bydliště.

    Zásahy