Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Záchrana bez psa

Záchranářští kynologové mají již bohaté zkušenosti se zachraňováním tonoucích pomocí psů. Zcela poprvé však byli v praxi proškolováni v záchraňování bez psů.


Záchrana bez psa
Jaroslav Sedlák 19.8.2010 14967x

Jak se k tonoucímu přiblížit, jak jej zklidnit, uchopit, dopravit ke břehu a vynést z vody na břeh sám a bez pomoci kohokoliv bylo náplní jednoho odpoledne při týdenním kursu Pohotovostní jednotky SZBK. Obětaví instruktoři Vodní záchranné služby Jarda a Adéla pod vedením šéfa lipenské VZS Milana Bukáčka dokázali vysvětlit a přesně předvést všechny požadované úkony a ještě celou řadu dalších dovedností, potřebných při pohybu ve vodě. K uplatnění došlo i využití vrhacích pytlíků či vrhacích míčů a mnoha jiných záchranných prostředků. Využívání lan, záchranných kruhů či desek a další cenné rady byly doplněny i řadou informací o používání neoprénů, jejich druzích a kvalitě. Působení poměrně chladné vody lipenského jezera bylo občasně kompenzováno zahřívací rozcvičkou na břehu nebo proplaváním v ostřejším tempu. Vysoce profesionální přístup a hluboké znalosti problematiky vodních záchranářů byly vpodvečer završeny ještě přednáškou a praktickým procvičením topografie a orientace v neznámém terénu.


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknou článek
Podobné články

    Sportovní maraton

    V prvních dvou dnech měsíce března se Sportovní hala v Českých Budějovicích stala dějištěm zcela unikátní záležitosti: 1. volejbalového maratonu.


    Únorové soustředění

    Výška sněhové pokrývky je vždy tak trošku sázka do loterie. Lavinové dvojky (ZLP2) a mezinárodní zkoušky (RH-L E, RH-LA, RH-LB) ...

    Soustředění

    9/11

    Včerejší výročí pádu New Yorských dvočat zaplavilo zprávy i sociální sítě. Během tohoto výročí bychom si měli vzpomenout i na ty chlupaté záchranáře, kteří ...

    In memoriam

    Ze Spálka k Dánsku

    Zatímco Jihočeská brigáda prožívala intenzívní soustředění na základně Spáleniště, její nejúspěšnější stopařka se potila na pastvinách v Dánsku.